Criza financiară din 2008, transpusă în 2022: se simte deja la grâu, carburant și aproape orice altceva

de: Alexandru Puiu
09 03. 2022

După ce au fost confirmate prețuri record la carburant în întreaga Europă, situația este una cât se poate de îngrijorătoare și când vine vorba de grâu. În mod regretabil, invazia Ucrainei de către Rusia are toate șansele să ne aducă înapoi la criza din 2008 și, la fel ca atunci, se va resimți la nivel global.

La bursa de cereale din Chicago, prețul grâului înregistra luni o creștere de 7,2%, cel mai ridicat nivel din martie 2008, în plină criză financiară. Practic, a ajuns să se tranzacționeze cu 12,6 dolari per bushel, principala temere fiind că aprovizionarea globală va fi perturbată până la soluționarea conflictului ruso-ucrainean.

Aceasta este doar cea mai recentă scumpire

Scumpirea grâului din ultimele zile vine după scumpirile de acum o săptămână, când acesta a înregistrat o creștere de peste 40%. La fel ca acum, situația din piață este o consecință a conflictului militar din Ucraina, război care întrerupe livrările din cele două țări implicate.

Situația nu este semnificativ mai roz nici în ceea ce privește prețul porumbului și al soia. Saltul pentru cele două a fost la bursa din Chicago de 2,7%, respectiv 2,05%. Acestea au fost cele mai mari cotații pentru cele două cereale din septembrie 2012 și până în prezent. Practic, de aproximativ un deceniu, nu s-au mai înregistrat prețuri atât de mari.

Merită avut în vedere că situația nu se va îmbunătăți brusc pe viitor, mai ales cât timp va continua războiul, deoarece Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% la porumb și peste 50% când vorbim de ulei de floarea soarelui. ”Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters.

„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, atrag atenția analiștii.