Criza economică abia acum începe: ”Urmează o recesiune majoră”, conform experților
Situația economică la nivel global tinde să fie una din ce în ce mai complicată, iar similaritățile cu criza economică din 2008 par să fie din ce în ce mai evidente. Deși s-ar putea să tragi astfel de concluzii și singur, realitatea pare și mai gravă când o serie de experți confirmă trendul îngrijorător.
Analiștii Deutsche Bank au tras un semnal de alarmă în această lună și au fost primii care au preconizat și recesiunea ”moderată” din SUA, confirmată deja, conform CNN. Acum, aceeași instituție bancară se aruncă la estimări legate de faptul că gravitatea declinului economic va fi una semnificativ mai mare decât ar fi crezut cineva. Din păcate, nu ajută nici măsurile adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite de a combate valul agresiv inflaționist.
Recesiunea este inevitabilă
„Vom avea o recesiune majoră”, au scris marți economiștii Deutsche Bank într-un raport realizat pentru clienți. Problema, potrivit băncii, este că în ciuda faptului că inflația în SUA s-ar putea să fi atins deja vârful maxim, va dura „mult timp” până când va fi redusă la nivelul căutat de sistemul central bancar american, conform Digi24.
Dacă previziunile se dovedesc a fi corecte, sistemul federal, în speranța ponderării inflației, va majora rata dobânzilor într-un ritm accelerat, măsură care va lovi în populație și, implicit, în economie, per ansamblu. Bancherii nemți sunt de părere că practicile oficialilor americani „vor împinge economia într-o recesiune semnificativă până la finalul anului următor”. O creștere a ratei șomajului nu va întârzia prea mult timp după.
„Credem că este foarte probabil ca [Sistemul federal de rezervă] să fie nevoit să apese frâna încă și mai ferm, iar o recesiune profundă va fi necesară pentru a ține în frâu inflația”, au insistat analitșii Deutsche Bank într-un raport deloc optimist, „De ce viitoarea recesiune va fi mai gravă decât se preconizează”. În cazul în care cauți jumătatea plină a paharului, abia la mijlocul lui 2024 s-ar putea îndrepta lucrurile.