Criza climatică schimbă literalmente culoarea planetei noastre: cum va arăta Pământul

de: Ozana Mazilu
27 09. 2022

Lacurile albastre ale lumii nu vor mai avea această culoare în viitor. Criza climatică e responsabilă de acest lucru.

Schimbările climatice afectează Pământul atât de puternic încât schimbă rapid culoarea planetei. Într-un nou studiu, oamenii de știință au arătat cum creșterea temperaturilor globale transformă lacurile albastre ale lumii într-o culoare verde-maro tulbure. Culoarea unui lac este influențată de o mulțime de factori, în special de nivelurile de alge și sedimente. Cele mai recente cercetări arată cum temperatura aerului, precipitațiile, adâncimea lacului și altitudinea ajută și la determinarea nuanței unui lac.

Criza climatică și efectele sale

Lacurile albastre reprezintă mai puțin de o treime din lacurile lumii, iar cele verzi-maronii reprezintă restul de două treimi. Lacurile mai albastre tind să fie mai adânci și se găsesc în regiuni mai reci, de latitudini înalte, cu precipitații mari și acoperire de gheață iarna, în timp ce lacurile verzi-maronii se găsesc în regiunile mai uscate, interioarele continentale și de-a lungul liniilor de coastă.

Afectate de schimbările climatice, se pare că aceste lacuri albastre rare devin și mai neobișnuite. Oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au analizat peste cinci milioane de imagini din satelitul Landsat-8 care detaliază 85.360 de lacuri și rezervoare din întreaga lume din 2013 până în 2020, urmărind cu atenție schimbările lor de culoare. Puteți vedea constatările studiului lor în această hartă interactivă.

Cercetătorii au descoperit că lacurile albastre sunt în declin. Ei cred că motivul pentru aceasta este creșterea temperaturilor asociate cu schimbările climatice, care determină creșterea algelor în lacuri. Deși este microscopică, acumularea de alge poate schimba profund aspectul unui lac.

„Apa mai caldă, care produce mai multe înfloriri de alge, va tinde să schimbe lacurile spre culori verzi”, a explicat Catherine O’Reilly, ecologist acvatic la Universitatea de Stat din Illinois și autoarea noului studiu, într-o declarație.

Cu toate acestea, schimbările estetice sunt doar începutul. Schimbarea culorii este, de asemenea, un indiciu al modului în care aceste ecosisteme se schimbă drastic, ceea ce va afecta fauna sălbatică și oamenii care se bazează pe ele.