Lumea poate economisi trilioane de dolari dacă doar renunțăm la carbon: ce putem face până în 2050

Lumea poate economisi trilioane de dolari dacă doar renunțăm la carbon: ce putem face până în 2050

De ani de zile, oamenii de știință încearcă să lupte cu încălzirea globală. Iată cât putem economisi doar dacă renunțăm la carbon.

Un nou studiu de la Universitatea Oxford a arătat că, cu cât tranziția mondială la energia curată este mai rapidă, cu atât mai mare va fi “mușcătura” financiară. Dacă putem trece la o lume fără combustibili fosili până în 2050, descoperirile sugerează că lumea ar putea economisi până la 15 trilioane de dolari.

Dacă, în schimb, o luăm încet, eliminând combustibilii fosili abia până în 2070, există o șansă mai mare ca economiile să nu fie nici pe departe la fel de profitabile.

Putem să ne îmbogățim dacă renunțăm la carbon

„Există o concepție greșită generalizată conform căreia trecerea la energie curată și verde va fi costisitoare și înseamnă sacrificii pentru noi toți – dar asta este pur și simplu greșit”, spune economistul Doyne Farmer.

„Costurile regenerabile au o tendință de scădere de zeci de ani. Sunt deja mai ieftine decât combustibilii fosili în multe situații și, arată cercetările noastre, vor deveni mai ieftine decât combustibilii fosili în aproape toate aplicațiile în anii următori. Și, dacă accelerăm tranziția, vor deveni mai ieftine mai repede”.

Modelul utilizat în cercetarea actuală prognozează costurile implementării a patru tipuri de tehnologie verde: energie solară, energie eoliană, baterii și electrolizoare.

În trecut, analiștii au supraestimat costurile acestor tehnologii verzi, susțin autorii. De exemplu, costul real al energiei solare a scăzut de două ori mai repede decât cele mai ambițioase proiecții. Pesimismul istoric în jurul energiei regenerabile, spun ei, este în contradicție cu îmbunătățirile tehnologice din trecut, iar acest lucru a blocat „umanitatea într-un viitor energetic scump și periculos”.

Evident, proiecțiile nu sunt niciodată perfecte, dar modelele folosite de cercetătorii de la Oxford au fost validate statistic prin urmărirea istoriei a 50 de tehnologii diferite.

Cele mai de succes dintre aceste tehnologii tind să urmeze o „curbă în S” pentru implementare. După ce tehnologia decolează, are loc o fază lungă de creștere exponențială a producției, reducând costurile. Pe măsură ce piața devine saturată, această creștere scade treptat.

Dacă energia curată urmează aceeași cale, economiile ar putea curge odată ce trecem de dealul inițial.