Criza alimentară la scară globală, o posibilitate reală: avertismentele vin de la Bruxelles

de: Alexandru Puiu
25 03. 2022

Când vine vorba de efectele războiului din Ucraina, foarte mulți experți au ieșit la iveală în ultimele săptămâni. Există însă unii oameni mai pricepuți decât alții, iar cel mai recent avertisment pe marginea subiectului vine la Bruxelles, deci are o greutate mai mare.

Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai importanți exportatori de cereale de pe întregul mapamond. Din acest motiv, atâta timp cât cele două țări se află în conflict, vom avea cu toții de suferit. Consecințele se vor resimți la scară globală. Doar în ultima săptămână, și-au manifestat îngrijorarea pe marginea subiectului atât ministrul francez al agriculturii – Julien Denormandie, cât și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Efectele conflictului din Ucraina, mai complexe decât crezi

Programul Alimentar Mondial monitorizează atent atât situația accesului la alimente din Ucraina, cât și din alte țări dependente de importul din Ucraina. La momentul de față, PAM arată că există informații despre „grave penurii” de alimente și apă la Kiev și Harkov, precizând că „duce o cursă contracronometru pentru a pre-poziționa alimente în zonele unde se așteaptă la o izbucnire a luptelor”. Ca referință, Rusia și Ucraina asigură nu mai puțin de 29% din exporturile mondiale de grâu, iar perturbări ale fluxului de export, care s-au produs deja, se reflectă într-o creștere a prețurilor la mărfurile alimentare.

„Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin amenință securitatea alimentară în întreaga lume”, a declarat Von der Leyen pe marginea situației, la Forumul Umanitar European, scrie News.ro.

O soluție temporară ar putea fi reprezentată de aproximativ 2,5 miliarde de euro cu care va contribui Uniunea Europeană la abordarea penuriei mondiale de alimente. „UE, cel mai mare donator umanitar din lume, își intensifică sprijinul cu 2,5 miliarde de euro până în 2024 pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de insecuritatea alimentară și măsuri speciale pentru a crește producția europeană de alimente”, a concluzionat șefa Comisiei Europene.