Credeai că UE nu mai are că să-i facă lui Putin? De-abia acum se vede forța noastră
Multe voci au afirmat, în aceste zile, că măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, ca răspuns la conflictul militar pe care l-a generat, nu au fost suficient de dure. Ei bine, blocul comunitar mai are un as în mânecă pentru a-și demonstra puterea și e pe cale să-l folosească împotriva Moscovei.
Uniunea Europeană depune eforturi pentru a elimina statutul Rusiei de națiune favorizată la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
Cât de mult va avea Rusia de suferit
Noua măsură ar fi o lovitură dură pentru economia Rusiei. De ce? Răspunsul este simplu: ar genera taxe suplimentare de 95 miliarde de euro pe exporturile Moscovei către blocul comunitar.
Europenii spun că nu vor să rămână pasivi la agresiunile Rusiei asupra Ucrainei, motiv pentru care au deblocat sancțiuni fără precedent, susținute și de Statele Unite ale Americii (SUA).
„Ca reacție la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, UE a adoptat sancțiuni radicale față de Rusia, care, fără îndoială, au un impact major asupra comerțului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer, într-un răspuns transmis prin e-mail către Bloomberg.
„Discutăm opțiunile pe care le avem la dispoziție în cadrul OMC. Acestea includ posibilitatea de a elimina tratamentul MFN (most favored nation – natiunea cea mai favorizată n.r.) față de Rusia, pe baza excepției de securitate națională din cadrul OMC”.
Sancțiunile asupra Moscovei încep să-și facă deja simțite efectele. Rușii se confruntă cu o puternică devalorizare a monedei lor naționale, care a suferit un declin de 30% ca primă reacție a deciziei Kremlinului de a invada țara vecină.
Joi, rubla rusească a atins un nou minim record în fața dolarului și euro. Practic, ieri dimineaţa, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar şi 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% faţă de dolar şi cu peste 7% faţă de euro.