Rezistența acerbă a Ucrainei a încetinit invazia lui Putin. Disensiunile împotriva invaziei cresc în rândul rușilor, iar oficialii Uniunii Europene se tem că Putin ar putea declara vineri legea marțială. La o săptămână după ce erau auzite bombardamentele în afara Kievului, peste un milion de persoane ar fi fugit din Ucraina. Sute de morți militari și civili au fost raportate, în timp ce armata rusă continuă să asedieze orașele din întreaga Ucraină.
Trupele rusești au lansat un atac de amploare asupra Ucrainei, în timp ce președintele Vladimir Putin a lăsat deoparte condamnarea internațională și a avertizat alte țări că orice încercare de a interveni va duce la „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată.”
Constituția rusă îi conferă lui Putin puterea de a declara legea marțială „în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse sau al unei amenințări directe de agresiune”, cerând ca acesta să informeze Consiliul Federației și Duma de Stat, camerele legislative federale ale Rusiei.
Legea marțială ar putea oferi Kremlinului o putere aproape absolută de a intensifica cu impunitate represiunea deja punitivă împotriva disidenților anti-război din țară. Constituția rusă oferă puține precizări cu privire la limitele unui regim de lege marțială, precizând doar că acesta „va fi definit de legea constituțională federală”.
Mii de persoane au fost deja arestate pentru că s-au implicat în proteste împotriva războiului, iar săptămâna aceasta, legislativul rus a analizat o nouă lege care ar acorda o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru persoanele care răspândesc știri false despre război, potrivit New York Times.
În loc de poliție, soldații ruși ar urma să se aplece asupra cetățenilor neascultători. Joi au apărut informații potrivit cărora cetățenii ruși se grăbeau să fugă din țară pe fondul veștii despre potențiala declarație, pe care mulți se așteaptă să fie făcută de Putin într-un discurs către națiune vineri.
Legea marțială ar perturba și mai mult viața oamenilor din Rusia, care se confruntă deja cu efectele economice ale sancțiunilor stricte impuse țării. De asemenea, UE și Statele Unite și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, ceea ce face deosebit de dificil pentru oameni să scape din țară.
Citește și: Cine a îndrăznit să îl contrazică pe Vladimir Putin: „Rusia este mult întârziată față de plan”
Dar, cu toate astea…
Kremlinul a declarat că nu intenționează să instituie legea marțială în Rusia, în timp ce s-au răspândit zvonuri potrivit cărora guvernul se pregătește pentru o reprimare legată de invazia sa în Ucraina.
Mii de ruși au început să fugă din țară pe fondul unor informații nefondate potrivit cărora frontierele s-ar putea închide chiar în acest weekend, după o sesiune extraordinară a Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, programată pentru vineri.
Organismul semnează adesea deciziile majore în materie de politică externă și de securitate și i-a acordat recent lui Putin autoritatea de a-și folosi armata în străinătate înainte de invazia din Ucraina.
„Acestea sunt farse. Acestea nu sunt altceva decât farse publicate pe rețelele de socializare, pe care cetățenii și le trimit unii altora.
Trebuie să fim foarte atenți la informații și să nu cădem victime ale zvonurilor și falsurilor.”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în prima reacție oficială la sugestiile că Rusia ar putea institui legea marțială.
Nu au existat informații confirmate potrivit cărora Kremlinul ar intenționa să introducă acest regim, care ar putea include închiderea granițelor, cenzura militară și alte măsuri pentru a controla și mobiliza țara de 140 de milioane de locuitori în conflictul cu Occidentul.
Zvonurile au fost răspândite de unii oficiali occidentali, inclusiv de un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, dar nimeni din guvernul rus. Dar imprevizibilitatea recentă a lui Vladimir Putin, care a început un război de agresiune cu Ucraina pe care unii au prezis că îl va evita, a speriat elitele urbane și a declanșat un exod la scară mică din marile orașe ale Rusiei.
În general, situația din Rusia, care se află sub o presiune economică enormă din cauza sancțiunilor occidentale, sugerează o nouă reprimare și o prelungire a invaziei Rusiei în Ucraina.
Acest lucru părea să fie confirmat de rezultatul discuțiilor purtate joi de Putin cu Emmanuel Macron. Putin i-a spus președintelui francez că este hotărât să continue atacul până la sfârșit, potrivit unui oficial din biroul lui Macron.
Între timp, partidele pro-Kremlin din Duma au prezentat un proiect de lege care ar înrola cu forța protestatarii opoziției pentru a lupta în „operațiunea specială” a Rusiei în regiunea Donbas, termenul rusesc pentru războiul său din Ucraina.
Nu a fost imediat clar dacă proiectul de lege, co-sponsorizat de deputatul Andrei Lugovoi, presupusul otrăvitor al dezertorului rus din FSB Alexander Litvinenko, va fi întâmpinat cu un răspuns serios. Alte proiecte de lege, cum ar fi noi pedepse de 15 ani de închisoare pentru falsuri despre armata rusă în Ucraina, par să aibă mai multe șanse de a trece.
Ziua de joi a adus, de asemenea, un val de știri care arată că Rusia se adâncește tot mai mult în izolarea internațională, în timp ce companiile occidentale continuă să abandoneze piața, iar guvernul local ia tot mai multe măsuri drastice pentru a împiedica fuga banilor din țară.
Într-o decizie care va afecta 15.000 de angajați, gigantul de mobilă Ikea a anunțat că își va întrerupe operațiunile din Rusia, oprind importul și exportul de bunuri și reducând operațiunile de vânzare cu amănuntul, ceea ce a determinat cumpărătorii să se îndrepte în masă spre magazinul său de la periferia Moscovei.
„Războiul a avut deja un impact uman uriaș. De asemenea, are ca rezultat perturbări grave ale lanțului de aprovizionare și ale condițiilor comerciale.
Din toate aceste motive, grupurile companiei au decis să întrerupă temporar operațiunile Ikea în Rusia.”, au declarat reprezentanții Ikea.
Citește și: Compania uriașă care suspendă activitatea în Rusia și Belarus. 15.000 de angajați vor suferi
Perspectivele economice sumbre au afectat deja puternic afacerile locale și i-au determinat pe unii antreprenori să părăsească țara. Pasageri care trag valize și poartă rucsacuri așteaptă la coadă lângă birourile de check-in de la Aeroportul Internațional Soci. Rușii fug pentru a scăpa de consecințele războiului de la Moscova.
„Nu există niciun viitor pentru copiii noștri aici dacă Putin rămâne la putere. Dacă Putin continuă să controleze țara, este evident pentru noi că nu vrem să rămânem aici, 100%.
Și putem rămâne doar dacă el este răsturnat. Dacă există o răsturnare de situație în politică, atunci putem rămâne.”, a declarat proprietarul unei companii de servicii de publicitate cu 100 de angajați, pentru The Guardian.
Kremlinul a început să domine și mai mult spațiul informațional, blocând principalele instituții media independente în acțiuni care, în mod normal, ar duce la proteste de amploare. Echo of Moscow, un post de știri rusesc independent care emite neîntrerupt din 1991, a anunțat că se va dizolva joi.
Conducerea postului a refuzat să se conformeze normelor de cenzură rusești care impun ca reportajele despre războiul din Ucraina să folosească doar surse militare oficiale și de la Kremlin.
Și TV Rain, cel mai important post de televiziune independent de știri din țară, și-a încetat temporar emisiunile joi, după ce a căzut sub incidența unor reguli similare.