Creaturi bizare descoperite în ape neexplorate uimesc lumea științifică. De la ființe adorabile, la monștri de coșmar

de: Cojocaru Cristian
06 11. 2022

Oamenii de știință au cartografiat pentru prima dată fundul mării din Parcul marin al Insulelor Cocos (Keeling) din Australia, WA, în detaliu. Aceastea au dezvălui creaturi bizare, munți antici masivi, cu vârf plat, flancați de conuri vulcanice, creste și canioane formate din avalanșe de nisip care s-au prăbușit pe fundul oceanului abisal.

Creaturi bizare descoperite în Oceanul Indian

Nava de cercetare Investigator, operat de CSIRO, cercetează viața din adâncuri necunoscută anterior din teritoriile Oceanului Indian. În această călătorie de 35 de zile, 11.000 km, videoclipul subacvatic a dezvăluit diverse specii de pești care plutesc deasupra vârfurilor munților submarini, mostre care au fost colectate de la adâncimea de până la 5 km.

Unele dintre cele mai fascinante descoperiri sunt:

  • O anghilă oarbă necunoscută anterior colectată de la o adâncime de aproximativ 5 km acoperită cu piele laxă, transparentă, gelatinoasă. Ochii lor sunt slab dezvoltați și, neobișnuit pentru un pește, femelele nasc pui vii.
  • Liliecii de adâncime care se plimbă pe fundul mării pe aripioarele lor asemănătoare brațelor. Au o „nalucă de pescuit” mică într-o mică adâncime de pe bot pentru a atrage prada.

Pestele liliac

  • Peștele-păianjen tribut, cu aripioare inferioare lungi, cu vârfuri îngroșate, care îi permit să se sprijine sus, dându-i înălțimea perfectă pentru a se hrăni cu mici creveți.

Pestele paianjen

  • Pelicanul bizar, cu un cap minuscul în partea din față a maxilarelor sale enorme și un stomac expandabil, astfel încât să poată înghiți și alimente mari. Anghilele pelican sunt acoperite cu piele neagră catifelată și au un organ pe vârful cozii pentru a atrage prada.
  • Peștii șopârlă cu aripioare mari sunt prădători voraci de adâncime, cu gura plină de dinți lungi și ascuțiți. Ei aparțin unui grup de pești care sunt simultan hermafrodiți. Au un sistem reproducător masculin și feminin funcțional în același timp.

Peste soparla

  • Peștele-viperă, cu dinți uriași ca niște colți, care sunt vizibili chiar și atunci când gura este închisă. Peștii viperă au rânduri de organe de-a lungul părții inferioare și o înotătoare superioară foarte lungă, cu organe pe vârf pentru a atrage prada.

Pestele vipera

  • Anghila zveltă, găsită până la 4 km sub suprafața mării. Cu coada sa lungă, asemănătoare unui fir, poate atinge un metru în lungime și cântărește doar 50 de grame. Fălcile curbate, care sunt deschise în permanență, sunt acoperite de dinți minusculi în cârlig care își strâng prada.
  • Arici de mare, care au un schelet delicat și se aplatizează când iese din apă. Țepii sunt plini de otravă.
  • Pietre ponce care provin probabil de la erupția Krakatoa din 1883 din Indonezia.

„Am descoperit un număr uimitor de specii potențial noi care trăiesc în acest parc marin îndepărtat. Suntem mândri că hărțile, datele și imaginile noastre vor fi folosite de Parks Australia pentru a gestiona noul parc marin în viitor”, a spus Dr. Tim O’Hara, om de știință șef al expediției, de la Museum Victoria Research Institute pentru publicația Australian Geographic.

Cartografierea a fost făcută până la 5.000 m adâncime

Echipa a produs imagini tridimensionale detaliate ale muntelui masiv de sub Insulele Cocos (Keeling), care nu a fost niciodată cartografiat în detaliu înainte.

„Am transmis aceste noi hărți 3D și imagini video subacvatice direct de pe navă oamenilor din Insulele Cocos (Keeling), care au fost foarte încântați să-și vadă peisajul marin în toată măreția sa”, a spus Tim.

Specii ciudate de pesti au fost descoperite in adancurile Oceanului Indian

Nelson Kuna, unul dintre cei doi inspectori hidrografici aflați la bordul CSIRO, a spus că au fost făcute foarte puține cartografii de înaltă rezoluție în Parcul marin al Insulelor Cocos (Keeling) înainte de această călătorie.

„Am folosit capacitățile complete de cartografiere a adâncimii oceanului pentru a supraveghea complet în jurul Insulelor Cocos (Keeling), de la adâncimi de coastă mai mici de 100 m până la abisul de aproximativ 4800 m. Setul de date acoperă acum o zonă substanțială a noului parc marin și arată Insulele Cocos (Keeling) ca fiind vârfurile gemene ale unui munte submarin masiv care se ridică de la aproape 5000 de metri de fundul mării din jur. Este cu adevărat o onoare să văd, pentru prima dată, aceste trăsături uimitoare dezvăluite din adâncuri”, a spus Nelson.

Oamenii de știință de la bord au împărtășit descoperirile lor elevilor din toată țara în timp real. Bush Blitz sprijină această călătorie și folosește tehnologia RV Investigator pentru a transmite live în sălile de clasă. În timpul călătoriei, Bush Blitz a ajuns la peste 850 de studenți și membri ai comunității din toată Australia, din Tasmania până în strâmtoarea Torres, de la Alice Springs până la Insula Norfolk.