Avalanșă în Himalaya: „S-a întâmplat în câteva secunde”. Cel puțin 26 de oameni și-au pierdut viața

Avalanșă în Himalaya: „S-a întâmplat în câteva secunde”. Cel puțin 26 de oameni și-au pierdut viața

O avalanşă în Munții Himalaya a surprins un grup de elevi ai unui institut local de alpinism, bilanțul morților ajungând la 26. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, căutările au fost suspendate. Trei membri ai expediției sunt în continuare dați dispăruți. Operațiunile de salvare vor fi relua sâmbătă dimineața.

Tragedie în Himalaya

Cel puțin 26 de persoane au fost confirmate decedate după ce o avalanșă a lovit un grup de alpiniști în Himalaya indiană, au declarat, vineri, oficialii, vremea rea ​​împiedicând a patra zi de eforturi de căutare și salvare. 41 de cursanți și profesorii lor au fost prinși în alunecarea masivă de zăpadă lângă vârful Muntelui Draupadi ka Danda II, în statul nordic Uttarakhand (India).

„Am găsit până acum 26 de cadavre, 24 de elevi şi doi instructori”, a declarat institutul local de alpinism – Nehru Institute of Mountaineering – din care făcea parte grupul surprins de avalanşă. Căutările urmează să fie reluate sâmbătă, dacă vremea va permite acest lucru.

Alunecarea masivă de zăpadă a „înghițit” un grup de alpiniști

Unul dintre cei 32 de supravieţuitori a salutat calmul de care au dat dovadă instructorii grupului de alpinism. Potrivit acestuia, experiența lor a salvat multe vieți.

„Eram la 50 sau 100 de metri de vârf, cu instructorii noştri în faţă, când, deodată, o avalanşă ne-a lovit şi a luat pe toată lumea”, a declarat Sunil Lalwani. „S-a întâmplat în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o crevasă. Am reuşit cumva să respirăm (…) Datorită lor (n.r. – instructorilor) suntem în viaţă astăzi”, a mai spus el.

Tinerii au fost, marţi, victimele unei avalanşe în apropierea vârfului muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri, în statul Uttarakhand din nordul Indiei. Poliţia, autorităţile în caz de catastrofe şi armata aeriană au fost mobilizate pentru a ajuta la căutări. Până acum, 32 de persoane au fost salvate. O pistă de aterizare pentru elicoptere a fost instalată în apropierea locului avalanşei, au anunțat autoritățile.

Accidente mortale frecvente

Astfel de tragedii sunt frecvente în Himalaya, unde se află Everestul și câteva dintre cele mai înalte vârfuri ale lumii. În august, trupul unui alpinist a fost recuperat la două luni după ce acesta a căzut într-o crevasă, în timp ce traversa un ghețar în statul nordic Himachal Pradesh.

Săptămâna trecută, trupul renumitului alpinist american Hilaree Nelson a fost găsit pe versanții vârfului Manaslu din Nepal, după ce a dispărut la schi pe al optulea cel mai înalt munte din lume. În aceeași zi, alpinistul nepalez Anup Rai a fost ucis din cauza unei avalanșe pe muntele de 8.163 de metri.

Deși nu s-au făcut cercetări amănunțite cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra riscurilor de alpinism în Himalaya, experții au raportat lărgirea crevaselor, apă curgătoare pe versanții anterior înzăpeziți și formarea tot mai mare de lacuri glaciare.

Etichete: