COP27: Negocierile ONU privind clima încep pe fondul unor crize mondiale majore
Trimiși din întreaga lume s-au reunit duminică în stațiunea balneară egipteană Sharm el-Sheikh pentru COP27, reuniunea la care participă și președintele Klaus Iohannis. Aceste discuții privind combaterea schimbărilor climatice au loc în timp ce lumea se confruntă cu multiple crize, inclusiv războiul din Ucraina, inflația ridicată, penuria de alimente și criza de energie.
COP27: Urmează un „haos climatic”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat săptămâna trecută că planeta se îndreaptă spre un „haos climatic” ireversibil.
Guterres a implorat toate țările să găsească o modalitate de a readuce lumea pe calea reducerii emisiilor și de a ajuta națiunile sărace să facă față impactului încălzirii globale.
Peste 40.000 de participanți au fost înregistrați la discuțiile din acest an, ceea ce reflectă sentimentul de urgență, în condițiile în care evenimentele meteorologice majore din întreaga lume au un impact asupra multor persoane și costă miliarde de dolari în reparații.
Egiptul a declarat că peste 120 de lideri mondiali vor participa, mulți dintre ei vorbind în cadrul unui eveniment la nivel înalt, între 7 și 8 noiembrie.
În timp ce președintele SUA, Joe Biden, era așteptat la summit, multe personalități de top, inclusiv președintele Chinei, Xi Jinping, și premierul indian Narendra Modi, nu aveau de gând să vină.
Acest lucru a pus sub semnul întrebării dacă discuțiile din Egipt ar putea duce la acorduri majore de reducere a emisiilor fără doi dintre cei mai mari poluatori din lume.
Invazia Rusiei în Ucraina umbrește discuțiile despre climă
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că discuțiile au fost umbrite de atacul Rusiei asupra Ucrainei, care a declanșat tulburări politice și economice în întreaga lume.
„2022 nu trebuie să devină un an pierdut pentru protecția climei„, a declarat Baerbock într-o declarație.
„Pentru multe state, este vorba despre supraviețuirea populației și a culturii lor. Pentru ele, criza climatică rămâne cea mai importantă problemă de securitate, nu războiul Rusiei în Europa.”
Baerbock a declarat că Germania este dispusă să dea dovadă de solidaritate cu țările sărace, inclusiv în ceea ce privește problema spinoasă a pierderilor și pagubelor – compensarea pierderilor rezultate din schimbările climatice cauzate de emisiile țărilor bogate.
Egiptul a fost criticat pentru limitarea protestelor la COP27
Grupurile pentru drepturile omului au criticat duminică Egiptul pentru că a restricționat protestele și a intensificat supravegherea în timpul summitului.
Organizația Human Rights Watch, cu sediul la New York, citând presa egipteană, a declarat că autoritățile au arestat zeci de persoane pentru că au chemat la proteste.
„Devine clar că guvernul egiptean nu are nicio intenție de a atenua măsurile de securitate abuzive și de a permite libertatea de exprimare și de întrunire”, a declarat Adam Coogle, director adjunct al grupului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.