Conversațiile românilor, mai interceptate ca niciodată: se schimbă legea, iar intimitatea ta nu mai contează

de: Alexandru Puiu
11 02. 2022

Încă de acum câteva luni, au început să circule online zvonuri despre un proiect de lege pentru interceptarea conversațiilor pe WhatsApp, Telegram, Signal sau Messenger. Acum, legea se află în Senat.

Codul Comunicațiilor va suferi modificări majore în 2022, iar printre schimbările vizate se numără practicile de interceptare ale autorităților române, independent de mediul prin care se derulează conversațiile. Partea bună este că senatorii din Comisia Juridică au eliminat totuși din proiect dreptul serviciilor secrete de a citi conversațiile de pe aplicațiile de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram, Signal sau Messenger. Partea proastă este că o serie stufoasă de prevederi care lărgesc aria de interceptări și relaxează restricțiile impuse autorităților pe marginea acestui subiect sunt în continuare în document.

Ca referință, proiectul vizează în continuare companiile care oferă găzduire pe serverele lor pentru site-urile din România. Documentul urmează să intre la vot în plenul Senatului, care este cameră decizională și poate adopta sau respinge legea.

Codul Comunicațiilor, o problemă pentru securitatea românilor

Pe marginea potențialului dezastru din spatele noului proiect legislativ a oferit detalii Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI). Pe site-ul organizației pe care o reprezintă, oficialul a explicat că, în continuare, noul Cod al Comunicațiilor păstrează ideea de ”lărgire a interceptării comunicațiilor”, chiar și după ce a fost făcut subiectul unor dezbateri în parlament și a suferit niște amendamente.

„Din păcate, Comisiile Senatului au rezolvat doar jumătate din problema interceptărilor adăugată pe șest și descoperită de noi în Codul Comunicațiilor în decembrie 2021, păstrând toate obligațiile pentru o categorie de furnizori extrem de larg definită (furnizor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP) – fără a oferi vreo justificare logică sau legală”, scrie Manolea pe site.

Punctual, după amendamentele din Camera Deputaților, rămân prevederile referitoare la companiile care găzduiesc pe serverele lor alte site-uri, și, dacă va fi votată în Senat, legea va permite ca procurorii și serviciile secrete să ceară informații de la acestea, conform lui Manolea. „Furnizorii de servicii de găzduire nu erau incluși deloc în Codul de Procedură Penală, adică nu li se putea cere interceptarea comunicațiilor, nici date de trafic și nici obligația creării de infrastructură astfel încât serviciile și procurorii să poată să primească acces”, a declarat Bogdan Manolea, pentru Libertatea.