Din păcate, toți furnizorii de internet și cei de serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere, cum ar fi WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire, Telegram, vor fi obligați să permită organelor de aplicare a legii s punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii.
Această prevedere apare într-un proiect de lege care a fost adoptat de Guvernul Cîțu în ultima ședință în care a mai putut aviza acte cu putere de lege, chiar înainte de demiterea sa prin moțiune de cenzură. În plus, proiectul a fost adoptat deja de deputați, dar votul final îl au senatorii.
”Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, republicată, cu completările ulterioare, respectiv:
a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;
c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.
(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice”, sunt prevederile privind interceptarea”, potrivit profit.ro.
Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, a declarat că proiectul a fost pus în dezbatere încă din anul 2020, în vederea transpunerii unei directive europene în domeniu, însă noile prevederi au fost introduse de Guvernul Cîțu în plus față de proiectul inițial, nerespectând nici obligațiile de transpunere a directivei și nici normele constituționale.
În plus, obligația furnizorilor de servicii de găzduire să permită accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente, nu există în CPP.