Concediul de odihnă al bugetarilor, altfel decât la privat: dacă ești cu ștate vechi, stai acasă mai mult

de: Mădălina Bahrim
21 11. 2022

Concediul de odihnă este protejat de Codul muncii din România și, de anul acesta, au apărut modificări legislative care favorizează și mai mult angajatul din perspectiva timpului său liber disponibil.

Înainte de a face o scurtă listă a modificărilor legislative nou apărute, punctăm o prevedere dedicată bugetarilor ce le aduce acestora mai multe zile libere, în funcție de vechimea în muncă.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, angajații din administrația publică au dreptul la un concediu de odihnă plătit, ce poate fi cuprins între 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea acestora în sfera muncii.

Practic, cu cât ai mai multă vechime în administrația publică, pe diferite posturi, cu atât vei putea să stai mai mult acasă, liber fiind, și să fii plătit pentru acel timp de relaxare.

Legea spune că se acordă 21 de zile libere pentru bugetarii cu o vechime în muncă de până la 10 ani. De asemenea, maximul de timp liber, respectiv cele 25 de zile, sunt dedicate beneficiarilor ce au peste 10 ani vechime în administrația publică din țara noastră.

Unele firme au copiat modelul, dar angajatul trebuie să știe să negocieze cu patronul

Unele companii din România au preluat modelul concediului de odihnă prelungit pe merite de vechime.

Doar că vorbim despre voința unilaterală a managerului firmei respective. Societățile nu sunt obligate să impună o astfel de măsură, iar firmele care apelează la ea o promovează, de obicei, ca pe o decizie menită să răsplătească fidelitatea unora dintre salariați.

De asemenea, măsura trebuie să fie cuprinsă în contractul de muncă, pentru a avea valoare și a se aplica conform legii.

Totuși, dacă ești o persoană ce știe să negocieze, poți să obții acest beneficiu de la patronul tău. Desigur, cel mai indicat ar fi să ai și merite profesionale care să justifice o astfel de solicitare sau poți să prezinți alte avantaje pe care firma le-ar avea de câștigat, dacă ți-ar acorda zile în plus de concediu, pe măsură ce trece timpul și rămâi angajat în respectiva societate. Totul depinde de tine.

Aminteam la începutul articolului despre noutățile legislative privind concediul. Ei bine, conform unei decizii guvernamentale, toți angajații din țară au obligația să-și informeze angajatorii, până la finalul lunii decembrie, care vor fi perioadele de concedii de odihnă, plătite, ce vor fi luate pentru anul viitor.

Condul muncii în vigoare prevede că perioadele de concediu „nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.”, în cazul programărilor colective. Desigur, când vine vorba despre programările individuale, „perioada nu poate fi mai mare de 3 luni.”,