Se complică viața de bugetar: vor da teste, ca la școală, parlamentarii deja au votat legea nouă

Se complică viața de bugetar: vor da teste, ca la școală, parlamentarii deja au votat legea nouă

Un proiect de lege care tocmai a trecut de Senat va complica puțin (mai mult) viețile unora dintre bugetarii de la noi din țară.

Concret, este vorba despre faptul că funcționarii publici vor fi nevoiți să dețină competențe digitale.

Acestea nu se vor regăsi numai în CV-urile lor, ci trebuie demonstrate în practică, la teste de specialitate.

A fi funcționar public în anul 2022, când toate instituțiile implementează sisteme de digitalizare ar trebui să presupună fără discuție că te pricepi la informatică, atât cât să-ți desfășori activitatea la nivel optim. Doar că nu se întâmplă de cele mai multe ori așa.

Unii funcționari publici au dificultăți chiar și-n trimiterea unui e-mail sau scanarea unui document, iar astfel de bâlbe ne costă pe toți. Le plătim cu bani, cu nervi și cu timp irosit în zadar pe la cozile ghișeelor.

Tocmai de aceea, funcționarii trebuie să se pună la zi cu evoluția tehnologică și să fie capabili să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în era digitalizării.

Se vor simți ca la școală, dar e o măsură care ne va salva banii și timpul tuturor

„Din 2024, funcționarii publici vor fi evaluați și pentru competențele digitale (…)

În prezent, evaluarea funcționarilor publici cuprinde doar două elemente, conform articolului 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 (Codul administrativ):

-evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale;
-evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.

Atenție! Această reglementare vizează numai categoria funcționarilor publici, nu toți bugetarii. Conform articolului 371 din Codul administrativ, <funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică>”, explică avocatnet.ro.

Ceea ce nu trebuie omis este faptul că măsura de mai sus privind evaluarea competențelor digitale pentru funcționarii români nu este în vigoare.

De fapt, ea urmează să se aplice numai dacă va trece și de votul Camerei Deputaților – for decizional.

Ulterior, trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, poate să fie inclusiv modificată!