„Comutatorul” cerebral care controlează temperatura corpului, identificat de oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
31 12. 2022

Un “comutator” din creier controlează temperatura corpului. A fost identificat de oamenii de știință.

Se află în POA (zona preoptică a hipotalamamusului) și acționează ca un “termostat” pentru corpul tău.

Regiunea din creier conține un grup de celule cunoscut sub numele de neuroni EP3. La indivizii sănătoși, aceștia răspund la stimuli pentru a menține corpul la unul sau două grade de 37°C.

Descoperirea deschide ușa dezvoltării de terapii care reglează căldura – combaterea accidentului vascular cerebral, hipotermiei și obezității. Există, de asemenea, potențialul de a ajuta oamenii să se răcească în timpul valurilor de căldură – o problemă în creștere din cauza încălzirii globale.

Autorul principal, profesorul Kazuhiro Nakamura, de la Universitatea Nagoya, Japonia, a declarat: „Probabil, neuronii EP3 din zona preoptică pot regla cu precizie puterea semnalului, pentru a regla fin temperatura corpului. De exemplu, într-un mediu cald, semnalele sunt mărite pentru a suprima ieșirile, ceea ce duce la creșterea fluxului de sânge în piele, pentru a facilita radiația căldurii corpului. pentru a preveni insolația”.

„Cu toate acestea, într-un mediu rece, semnalele sunt reduse pentru a activa ieșirile, care promovează producția de căldură în țesutul adipos și în alte organe, pentru a preveni hipotermia”, adaugă profesorul.

„Stația” controlează funcțiile vitale. De exemplu, este activat de semnale de la o proteină numită PGE2 (prostaglandina E), produsă ca răspuns la infecții. Temperatura corpului este crescută pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și altor organisme care cauzează boli.

Profesorul Nakamura a spus: „În plus, în momentul infecției, PGE2 acționează asupra neuronilor EP3 pentru a le suprima activitatea, ceea ce duce la activarea ieșirilor, pentru a dezvolta febră”.

Căldura, controlată de creier

Când temperatura corpului se abate semnificativ de la intervalul normal, funcțiile sunt afectate – ceea ce ar putea duce la insolație, hipotermie și chiar moarte. Studiul, publicat în revista Science Advances, arată că aceste afecțiuni ar putea fi tratate dacă temperatura corpului poate fi modificată artificial înapoi.

Astfel, studiul s-a bazat pe experimente la șobolani a căror temperatură ambientală confortabilă este de aproximativ 28°C. Timp de două ore, cercetătorii au expus rozătoarele de laborator la temperaturi scăzute (4°C), normale (24°C) și ridicate (36°C).

Rezultatele au arătat că expunerea la 36°C a activat neuronii EP3, în timp ce expunerea la 4°C și 24°C, nu. Grupul a observat apoi fibrele nervoase ale neuronilor EP3 în zona preoptică, pentru a identifica unde sunt transmise semnalele.

Observațiile au arătat că fibrele nervoase sunt distribuite în diferite regiuni ale creierului, în special în DMH (hipotalamusul dorsomedial) care declanșează sistemul nervos simpatic. Analiza a constatat, de asemenea, că substanța pe care neuronii EP3 o folosesc pentru transmiterea semnalului către DMH este GABA (acidul gamma-aminobutiric), care blochează neuronii.

Activitatea de inginerie genetică a dus la o scădere și suprimare o creștere a temperaturii corpului. Rezultatele indică neuronii EP3 care reglează temperatura corpului prin eliberarea GABA, pentru a trimite semnale inhibitoare neuronilor DMH pentru a controla răspunsurile.

Interesant este că are potențial pentru tratamentul obezității, prin menținerea temperaturii corpului puțin mai ridicate decât în mod normal, pentru a promova arderea grăsimilor.

Profesorul Nakamura a adăugat: „Pe lângă asta, această tehnologie ar putea duce la noi strategii de supraviețuire a oamenilor în medii globale mai fierbinți, care devin o problemă serioasă la nivel mondial”.