Comoara României la care nu se aștepta nimeni, confirmată: suntem primii în Europa

de: Alexandru Puiu
10 10. 2022

România nu este lider de piață la multe lucruri, dar se bucură totuși de o victorie impresionantă în fața celorlalte țări europene, cel puțin când vine vorba de acest subiect. Statisticile au fost confirmate de Departamentul pentru Agricultură al SUA și reprezintă un motiv important de bucurie.

România este cel mai mare producător de nuci din Europa, fără echivoc, încă din 2018. Poziția în clasament se menține chiar și într-un an în care seceta a reușit să taie cu aproximativ 6 procente valoarea realizată. Această poziție privilegiată în piață a fost facilitată și de investițiile în producție, respectiv procesare, eforturi încurajate și de o creștere a cererii de pe piața locală. Mai ales când vine vorba de uleiul de nucă, acesta este mai popular ca niciodată, datorită presupuselor beneficii asupra sănătății.

Cât de bine stă România la nuci

Conform datelor analizate de echivalentul Ministerului Agriculturii din America, România este cel mai mare producător de nuci al Europei. Își menține această performanță cu o producție anuală de aproximativ 53.000 de tone de nuci, cu 6% mai puțin decât în urmă cu un an, când fermierii discutau de 56.000 de tone. În anul următor agricol, 2022/2023, producția este estimată la 56.300 de tone, cu o mențiune foarte importantă. Piața locală și cea de export are abilitatea de absorbție semnificativ mai mare decât atât.

În România, majoritatea nucilor vin de la mici fermieri, chiar dacă domeniul de activitate a ajuns și pe radarul giganților din agricultură. Fenomenul a fost încurajat și de subvențiile oferite la nivelul Uniunii Europene pentru pomi fructiferi, un detaliu care se resimte deja în numărul arborilor, nucii au crescut în Uniunea Europeană de la 1,8 milioane în 2017 până la 2 milioane de arbori în 2021. Una peste alta, vremea în care nucile erau folosite doar pentru deserturi și panificație a trecut.

Interesul pentru nuci este acum alimentat de utilizarea lor în gustări simple, în salate, sub formă de uleiuri, mai ales la Paști și la Crăciun. De această parte a baricadei, Institutul Național de Statistică estimează că fermieri români au exportate 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro și 56,7 tone nuci în coajă, în valoare de 139.300 de euro. Principalele destinații sunt Germani, Franța și Austria. Pe de altă parte, au importat 4700 de tone de nuci decojite evaluate la 22,9 milioane de euro.