Comoara de sub România, gata de exploatare: unde se duc banii de la Rovina, de fapt

de: Alexandru Puiu
04 04. 2022

După eșecul de la Roșia Montană, canadienii de la Euro Sun se află pe ultima sută de metri în procesul de începere a exploatării depozitelor de aur din mina de la Rovina. Aceasta este a doua cea mai mare din Europa.

În mod previzibil, din momentul în care Euro Sun Mining a obținut drepturile de proprietate asupra minei de la Rovina, mai sunt multe etape până la exploatarea efectivă. Durează mult, dar procesul tocmai a devenit semnificativ mai aproape după ce compania canadiană a depus documentele finale pentru obținerea autorizațiilor de construcție.

Câți bani sunt de fapt la Rovina, cât aur va ajunge la canadieni

Zăcământul aurifer de la Rovina este al doilea ca mărime din Europa. Deși această afirmație este destul de abstractă, merită să ai în vedere că discutăm de aproximativ 204 tone de aur măsurate și peste 635.000 de tone de cupru. Pe lângă impozite, singurul beneficiu pentru români din acest efort de exploatare este crearea a aproximativ 1500 de locuri de muncă directe și indirecte.

„Depunerea documentelor reprezintă punctul culminant al miilor de ore petrecute de echipa noastră și de experții români pentru a livra cele mai detaliat și precis raport SEA și PUZ. În ultimii ani, Euro Sun a lucrat cu autoritățile locale și naționale pentru a demonstra viabilitatea proiectului Rovina Valley și modalitatea de a realiza o exploatare minieră responsabilă, acum și pe viitor. Două exemple semnificative de exploatare minieră responsabilă sunt lipsa cianurii în circuitul de procesare al proiectului și plasarea sterilului uscat sau filtrat, eliminând posibilitatea unei cedări catastrofale a barajului”, a declarat directorului general al Euro Sun, Scott Moore.

Practic, directorul Euro Sun face referire la depunerea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) împreună cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. Grupul de lucru înființat de către Agenția pentru Protecția Mediului joacă și el un rol important în analizarea și aprobarea documentației. Mai rămâne acum doar solicitarea aprobării evaluării impactului asupra mediului (EGEIA) de către Ministerul Mediului. Compania estimează că va obține aprobarea pentru documentația depusă în a doua jumătate a anului.