Comisia Europeană, veste importantă pentru refugiații din Ucraina. Decizia se poate întinde pe 3 ani, dacă situația o impune

de: Emanuela Pana
02 03. 2022

Comisia Europeană a propus miercuri acordarea de protecție temporară persoanelor care aleg să părăsească Ucraina, fugind din calea războiului. De asemenea, acestora ar urma să li se acorde și un permis de ședere, având acces la educație, la piața muncii şi la asistenţă socială în cadrul blocului european. Mai multe detalii despre Directiva privind protecția temporată, în continuare.

Comisia Europeană, veste importantă pentru refugiații din Ucraina

Comisia Europeană a propus astăzi activarea Directivei privind protecția temporară pentru a oferi asistență rapidă și eficientă persoanelor care fug de războiul din Ucraina. Conform propunerii, refugiaților ucraineni li se va acorda protecție temporară în UE, ceea ce înseamnă că vor primi un permis de rezidență și vor avea acces la educație și la piața muncii.

„Comisia propune astăzi să acorde protecție imediată în UE celor care părăsesc Ucraina. Tuturor celor care fug de război le va fi asigurat un statut sigur și acces la școli, îngrijire medicală și muncă“, a transmis vicepreședintele pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

Noua legislație este concepută pentru o gestionare optimă a valului de sosiri în masă ale persoanelor dislocate în UE, oferind refugiaților ucraineni acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre. Un alt avantaj al directivei constă în faptul că ucrainenii care fug de război nu vor mai fi obligați să treacă prin procedura solicitării de azil, care este mai îndelungată.

Propunerea urmează să fie discutată mâine, 3 martie 2022, de către miniştrii de Interne ai Uniunii Europene.

„Europa îi sprijină pe cei care au nevoie de protecție. Toți cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniți în Europa. Vom oferi protecție celor care caută adăpost și îi vom ajuta pe cei care caută o cale sigură spre casă“, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit reliefweb.int.

Citește și: Usrula Von Der Leyen, amenințări pentru oligarhii ruși. Ce pedepse fără precedent le pregătește Comisia Europeană

Decizia se poate întinde pe 3 ani, dacă situația o impune

În același timp, Comisia prezintă orientări operaționale menite să ajute polițiștii de frontieră ai statelor membre în gestionarea eficientă a sosirilor la frontierele cu Ucraina, menținând în același timp un nivel sporit de securitate.

„Lucrăm pentru a facilita trecerile eficiente la frontieră pentru oameni și animalele lor de companie, cu verificările de securitate necesare“, a mai spus Schinas.

Odată adoptată decizia, protecţia temporară se va aplica imediat ucrainenilor pentru o perioadă de un an, existând posibilitatea prelungirii până la trei ani, dacă situaţia din Ucraina nu se ameliorează suficient astfel încât oamenii să se poată întoarce acasă.

Reaminim că, până în prezent, un număr aproximativ de 677.000 de ucraineni au plecat din ţară în urma invaziei militare ruse.