Comisia Europeană schimbă regulile în energie: ce se întâmplă, chiar de luna aceasta, inclusiv pentru români
Comisia Europeană continuă să lucreze activ la agenda sa verde și pregătește un draft surpriză pentru luna ianuarie a acestui an, potrivit dezvăluirilor exclusive ale jurnaliștilor Reuters.
Se pare că, potrivit celor mai recente decizii ale specialiștilor din cadrul instituției, centrale nucleare şi care utilizează gazele naturale drept combustibil vor fi considerate proiecte verzi, în anumite condiții.
Ca idee, unele dintre condițiile de bază, de exemplu pentru centralele nucleare – proiecte verzi, vizează să există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive.
În privința gazului, o condiție primordială ar fi ca producția de energie să aibă caracter de tranziție.
Și românii vor fi implicați
Jurnaliștii au dezvăluit că experții Comisiei Europene vor publica draftul în cauză spre finele lunii curente. Din fericire, statele membre, inclusiv România, se vor putea implica și îl vor putea consulta. Proiectul ar urma să ajungă apoi pe masa Parlamentului European, spre aprobare.
Adoptarea unui astfel de proiect face parte din ambițiile Uniunii Europene de a lupta în ritm alert împotriva schimbărilor climatice la nivel global. Studii recent efectuate arată că ne-am putea confrunta cu dezastre naturale de proporții și iremediabile, în cazul în care nu ne schimbăm rapid și radical atitudinea față de mediul înconjurător, atât la nivel național, prin instituțiile de stat și internaționale, cât și prin prisma comportamentului nostru individual.
Totuși, la nivel european, nu toate statele sunt de acord cu propunerile UE.
Guvernul conservator al Ungariei își menține armele în disputa cu Uniunea Europeană cu privire la planurile Bruxelles-ului de a impozita gospodăriile și de a crește prețurile la energie pentru a plăti pentru ambițiosul lor Green Deal, scrie Rmx.news.
În timpul unei conferințe de presă, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul premierului ungar, a declarat reporterilor că Bruxelles-ul va impozita casele și mașinile oamenilor pentru a plăti pentru ceea ce spune el că sunt proiecte de protecție a climei interpretate greșit. El a indicat că guvernul maghiar este hotărât să apere politica de reducere a facturilor casnice, nu de a le majora.
Gulyás a reiterat că măsurile recente ale Comisiei Europene au contribuit la criza energetică în curs de desfășurare, întrucât Bruxelles-ul a forțat încetarea producției de energie tradițională europeană, invocând protecția climei drept motiv.