Comisia Europeană oferă bani ţărilor UE care primesc refugiaţi ucraineni. Suma trimisă în România este fabuloasă

de: Cătălina Burghelea
01 05. 2022

Comisia Europeană trimite bani țărilor UE, inclusiv României, care primesc refugiaţi ucrainieni. Fondurile vor fi folosite pentru hrană, cazare, sănătate, educaţie și locuri de muncă. În acest sens, comisarul pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, a spus că blocul comunitar este alături de Ucraina și este solidară cu aceasta, precum și cu statele membre care ajută persoanele fugite din calea războiului.

Comisia UE trimite bani statelor membre pentru a le ajuta să primească refugiați ucraineni

Comisia Europeană a anunțat că oferă 3,5 miliarde de euro ţărilor Uniunii Europene care primesc refugiaţi ucrainieni. Banii sunt destinați pentru hrană, cazare, sănătate, educaţie și locuri de muncă. Astfel, blocul comunitar vrea să atenueze presiunea resimțită de bugetele ţărilor membre în ultimele 66 de zile, de la începerea agresiunii ruse în Ucraina. În această perioadă, foarte mulți oameni au fugit din țara cotropită de ruși, se precizează într-o postare pe site-ul Comisiei Europene.

CE a plătit aproximativ 3,5 miliarde de euro în avans statelor membre, pentru a le ajuta să gestioneze sosirea refugiaților din Ucraina. Plățile au fost efectuate în cadrul Acțiunii de coeziune a UE pentru refugiați în Europa, transmite SchengenVisaInfo.com.

„UE este solidară cu Ucraina în faţa invaziei Rusiei, dar şi cu statele membre, care fac un efort de a-i primi pe cei care fug din calea războiului. Avem încă o dovadă clară a solidarităţii noastre – fondurile de coeziune – care merg către cei în nevoie”, a spus Elisa Ferriera, comisarul pentru Coeziune şi Reformă.

Câți bani primește România

Pe scurt, este vorba despre un ajutor financiar acordat statelor membre UE, pentru a-i primi şi integra pe refugiaţii din Ucraina. România primeşte fonduri în valoare de 450.119.357 de euro, în timp ce Polonia va beneficia de 562.098.072 de euro, fiind țara unde au ajuns cei mai mulţi ucraineni.

Civilii care fug de război au nevoie de sprijin imediat

În plus, comisarul pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, a remarcat că toate persoanele care fug de războiul din Ucraina au nevoie de sprijin imediat pentru a-și reconstrui viața. Potrivit acestuia, statele membre își pot asigura acum hrană și adăpost, îngrijire medicală și educație cu aceste plăți în avans.

„În urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Comisia a depus eforturi pentru a sprijini civilii care fug de război și a ajuta statele membre să îi găzduiască și să aibă grijă de ei”, a transmis oficialul european.

Pe de altă parte, statele membre vor putea folosi până la 9,5 miliarde de euro în tranșa REACT-UE 2022, care este unul dintre cele mai ample programe de investiții publice ale blocului comunitar după pandemie și politica de coeziune nealocată pentru perioada bugetară 2014-2020.