ANAF vine cu noi reguli pentru acești pensionari și cetățeni: ce sunt obligați cei care au găzduit ucraineni, acum

ANAF vine cu noi reguli pentru acești pensionari și cetățeni: ce sunt obligați cei care au găzduit ucraineni, acum

ANAF vine cu reguli pentru mai mulți cetățeni și pensionari care au găzduit refugiați din Ucraina, după cum afirmă consultanții EY România.

Consultanții afirmă că Declarația unică va trebui depusă până la data de 25 mai de către toate persoanele care au realizat venituri sau pierderi pe teritoriul țării, cât și în afară. De asemenea, pensionarii și persoanele fizice care au primit indemnizații în timpul pandemiei vor trebui să depună această declarație.

Pe de altă parte, persoanele fizice care realizează venituri din închirierea locuințelor personale în scop turistic, fac și ele parte dintre aceste categorii de persoane care trebuie să depună Declarația unică până la data anterior menționată.

„De asemenea, de anul viitor, anticipăm alte două modificări. Astfel, persoanele fizice care obţin câştiguri din vânzarea de acţiuni nu vor mai depune Declaraţia Unică şi vor datora un impozit mai mic.

În plus, pentru sumele decontate persoanelor fizice care găzduiesc refugiaţi ucraineni nu este prevăzută, până la acest moment, obligaţia de raportare prin Declaraţia Unică”, se arată în materialul realizat de către Claudia Sofianu și Corina Mîndoiu, parteneri ai EY România.

Noi reguli impuse de către ANAF

Un efect de o mare amploare atât pentru Ministerul Finanțelor cât și pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală ar fi reducerea numărului de persoane care trebuie să completeze și să depună Declarația unică.

Pe de altă parte, persoanele fizice care au luat decizia de a găzdui refugiați sau apatrizi care provin din zona de conflict de pe teritoriul Ucrainei, trebuie să știe că sumele pe care le primesc din partea statului pentru cheltuielile realizate nu sunt impozabile.

Potrivit specialiștilor, aceste sume sunt considerate „cheltuieli” și totodată decontate în baza unor documente, lucru care le-ar împiedica să fie asimilate ca și venituri de orice natură. Acest lucru nu a fost însă lămurit de către autorități care ar trebui să vină cu o precizare în acest sens.

Citește și: