Codul Rutier 2022 – ce se întâmplă dacă ești prins fără o poliță RCA valabilă, cât este amenda, ce mai pățești

de: Alexandru Puiu
28 02. 2022
rca-pe-o-luna

Codul rutier din România prevede obligativitatea deținerii unei polițe RCA, în momentul în care circuli pe drumurile publice, atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice. Cei care nu respectă acest detaliu legislativ sunt pasibili de sancțiuni dureroase.

Atâta timp cât o mașină nu a fost radiată din circulație, chiar și dacă nu este funcțională, trebuie să aibă RCA. În caz contrar, șoferii pot primi sancțiuni usturătoare care nu se limitează doar la amenzi. Există o probabilitate destul de mare să-ți fie reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, detaliu care vine la pachet cu o sumedenie de alte bătăi de cap.

Fără RCA în trafic? Ce se întâmplă dacă ești prins

Legislația referitoare la obligativitatea deținerii asigurării obligatorii auto este una cât se poate de clară. ”Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”, se menționează în Codul Rutier.

Dacă un șofer nu deține o poliță RCA valabilă pentru mașina înmatriculată pe numele său, posesorul riscă mai multe tipuri de sancțiuni. În primul rând, este pasibil de amendă între 1000 și 2000 de lei, potrivit legii 132/2017. Mai multe decât atât, polițiștii rutieri au posibilitatea de a reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare, pot lăsa autovehiculul fără plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate. În acea situație, polițiștii eliberează o dovadă înlocuitoare, dar una fără drept de circulație.

Dacă, în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii “nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”. Ca un detaliu important, dacă nu ești sigur că ai asigurarea RCA valabilă sau că persoana cu care ai fost implicat într-un accident are asigurarea obligatorie auto, poți verifica acest detaliu în timp real pe site-ul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.