Codul fiscal 2023: trecem la cota de impozitare progresivă? Apar noi taxe? Ce ne așteaptă, în anul marii crize economice

de: Mădălina Bahrim
31 10. 2022

Nu puțini sunt analiștii care anunță un 2023 mult mai dificil decât anul curent, din perspectiva evoluției economice globale.

Nici anul viitor nu vom scăpa de inflație, nici de criza energetică, dar apar și modificări legislative în plan fiscal? Aceasta este întrebarea care macină românii, dar mai ales patronii firmelor de la noi din țară.

Mediul privat are nevoie de predictibilitate și stabilitate legislativă, mai ales de ordin fiscal. Acestea sunt elemente pe care și investitorii străini le iau în calcul, atunci când aleg o destinație internațională pentru a face afaceri.

Din fericire, cei aflați în fruntea statului par să transmită, cel puțin până la această oră, un semnal de stabilitate în privința fiscalității pe 2023.

O astfel de voce aparține liberalei Alina Gorghiu, care susține că anul viitor nu ne va aduce schimbarea cotei unice cu cea progresivă, așa cum știm că-și doresc social-democrații, ce au militat destul de mult în ultima perioadă pentru această măsură.

La ce să te aștepți de la Codul fiscal în 2023. A mai rămas puțin timp!

Vicepreşedinta PNL Alina Gorghiu le spune oamenilor de afaceri din România că nu se va schimba sistemul de impozitare, în 2023. Declarația sa a fost făcută duminică, în cadrul conferinței de alegeri a Ligii Aleşilor Locali Argeş.

„Trebuie să le spunem celor care fac bani pentru economia românească, antreprenorilor români, cetăţenilor români că sistemul de impozitare nu se schimbă! Nici cota unică nu devine progresivă! Aceasta este o garanţie pentru grupurile sociale active din societate. Dezvoltarea economică a României depinde de evoluţia mediului de afaceri”, a spus liberala.

Conform acesteia, „prezenţa PNL în Guvern este garanţia cea mai puternică că antreprenorii sunt respectaţi. Să nu uităm – bugetul pentru investiţii stabilit de acest Guvern, de 7% din PIB, este cel mai mare din ultimii 30 de ani – 88 miliarde de lei. E de dorit ca nimeni să nu abordeze în cheie populistă politicile fiscale ale statului”.