Coaliția de guvernare vrea renegocierea PNRR de către Comisia Europeană. Ce investiții are în plan România

de: Cătălina Burghelea
03 06. 2022

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au decis, vineri, să ceară Comisiei Europene renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un program de 29,2 miliarde de euro ce trebuie folosit până la finalul anului 2025. Principalele direcții ale României pentru rediscutarea PNRR sunt proiecte de irigații și energetice, granturi pentru recapitalizarea firmelor și refacerea listei spitalelor modernizate.

Coaliția de guvernare, apel la Comisia Europeană privind PNRR

La jumătatea lunii mai, scriam că, deşi țara noastră nu a cheltuit vreun ban din cei veniţi prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Uniunea Europeană este dispusă să ne ajute şi să ne dea posibilitatea de a renegocia condiţiile, astfel încât să nu pierdem milioane de euro. Guvernul încearcă renegocierea PNRR.

„Este un context regional dificil, în care se prefigurează o criză alimentară și una energetică, așa că România va încerca să atragă fonduri din PNRR pe aceste zone”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, pentru G4Media.

Perioada pentru renegocierea programului este finalul lunii iulie. Asta înseamnă că Guvernul României are la dispoziție aproximativ două luni pentru a convinge atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale UE. Refacerea programului trebuie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene (reprezentanții statelor membre) cu unanimitate.

Ce planuri are România

În contextul regional complicat și luând în calcul politica de securitate alimentară a blocului comunitar, PSD, PNL și UDMR încearcă să convingă Comisia Europeană să accepte repoziționarea unor capitole din PNRR, pentru a reuși să introducă investițiile în irigații.

Trebuie menționat că Executivul european a respins proiectele de irigații propuse inițial de guvern deoarece erau fie supra-consumatoare de energie, fie intens poluatoare.

Mai mult, coaliția vrea să mute fonduri de la unele capitole din Planul Național de Redresare și Reziliență spre proiecte energetice, atât „verzi”, cât și exploatările de gaze de la mare adâncime în Marea Neagră.

Unde s-au dus cei mai mulți bani

Spania și Franța sunt campioanele europene în ceea ce privește PNRR. Aceste două țări membre UE au atras deja miliarde de euro după îndeplinirea a zeci de jaloane din propriile planuri naționale de redresare și reziliență. În schimb, România abia a trimis prima cerere de plată, Guvernul „bifând” jaloane pe repede-înainte cu doar câteva ore înainte de termenele-limită. Din păcate, banii atrași până acum din prefinanțări stau degeaba, deoarece am întârziat să punem la punct toate procesele pentru a putea cheltui fondurile europene primite.

Pentru implementarea planului național, statul român a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi ianuarie 2022.