Cine va mai plăti pensii muncitorilor de astăzi? Ce se întâmplă cu banii românilor născuți în comunism, de fapt

de: Mădălina Bahrim
01 07. 2022

Sistemul public de pensii va fi din ce în ce mai solicitat în următorii ani, pe măsură ce urmează să se pensioneze mai multe generații de români născuți în comunism.

Știm deja faptul că, în acest moment, statul depune eforturi financiare însemnate pentru a reuși să acopere cheltuielile legate de pensiile și salariile din sistemul public. Din nefericire pentru noi, presiunile asupra bugetului public se vor intensifica pe măsura trecerii timpului.

Cea mai dificilă situația ar urma să o întâlnim în 2040, când vor ieși la pensie un număr record de muncitori. În acel moment, numărul tinerilor va fi mai mic decât cel al pensionarilor.

România, din ce în ce mai îmbătrânită și cu o demografie în declin

Deși speranța de viață a crescut și acest lucru înseamnă că oamenii trăiesc mai mult, ceea ce este îmbucurător, acest fapt aduce probleme sistemelor publice de pensii care n-au fost proiectate să susțină perioade atât de lungi de inactivitate profesională.

Pe lângă aspectul creșterii speranței de viață, noi ne confruntăm și cu o natalitate foarte redusă, dar și cu o migrație însemnată. Numeroși români tineri, apți de muncă, calificați, aleg să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun, iar în țară vor rămâne, în acest ritm, mai multe peroane vârstnice, pensionare, de cât muncitori.

Acestea fiind datele problemei, nu putem să nu ne întrebăm dacă sistemul public de pensii va mai fi capabil să întrețină viitoarele generații de pensionari, dat fiind faptul că muncitorii activi astăzi plătesc pensiile celor ce sunt deja ieșiți din câmpul muncii.

Începe să se contureze astfel ca singură speranță Pilonul doi de pensii private.

„Avem această veste bună, trăim mai mult- speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației – avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane.

Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice.

În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei”, a declarat Andreea Nica, coordonatoarea unui studiu CFA România privind sistemul de pensii din țara noastră.