Începând de la 1 ianuarie 2024, contribuțiile virate în conturile pe care angajații le au în fondurile de pensii administrative privat, vor urca de la 3,75%, cât este în momentul de față, până la 4,75%.
Această creștere este prevăzută în programul de guvernare și în Planul Național de Reziliență și Redresare. Anul 2024 este termenul limită. Cu toate acestea, administratorii de pensii private au solicitat Guvernului ca majorarea să aibă loc etapizat, adică parțial în anul 2023 și parțial în 2024.
„Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Atât în Planul Național de Reziliență și Redresare – PNRR, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024”, prevede documentul.
Totalul veniturilor bugetare pentru anul 2022 este estimat la 99,73 de miliarde. Din această sumă, 86,4% urmează să se încaseze din contribuții de asigurări, 0,1% din venituri nefiscale și 13,5 din subvenții de la bugetul de stat.
Oamenii legii au de a face cu una dintre cele mai mari fraude care vizează fondurile private de euro. Este vorba despre patru milioane de euro. Potrivit autorităților, suspecții sunt angajați ai fondului, care ar fi facilitat peste 700 de transferuri ilegale în ultimii trei ani.
„La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei”, informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).
Anchetatorii spun că, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, ajutați de câțiva apropiați și șapte persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, bani proveniți din conturile fondului privat de pensii.
Banii au fost transferați direct în conturile suspecților și ale persoanelor fizice, dar și în etape către conturile unor persoane juridice, ele fiind transferat sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.
Prin urmare, oamenii legii au pus în aplicare 8 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-un dosar penal de delapidare.