Cine l-a încurajat și convins pe Putin să atace Ucraina, de fapt. Lavrov nu a știut nimic până în ultimul moment, iar Șoigu a ezitat la început

de: Cătălina Burghelea
04 11. 2022

Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că anturajul lui Vladimir Putin determină, într-o mare măsură, strategia Rusiei în războiul împotriva Ucrainei din ultimele luni. După o serie de eșecuri rușinoase, liderul de la Kremlin, sub presiunea așa-zișilor șoimi, a fost nevoit să facă anumite concesii pentru a nu-și pierde propria influență.

Adevărul despre războiul din Ucraina

La începutul anului 2020, singurii bărbați din cercul restrâns al lui Putin erau cei mai bătrâni, cei mai de încredere și, tragic pentru Rusia și Ucraina, cei mai paranoici aliați ai săi. Invazia din februarie 2022 a fost, în mintea fanaticilor sovietici, o lovitură preventivă pentru a salva Rusia de o amenințare strategică care se profilează din Occident.

Cine l-a influențat pe Putin să atace țara vecină

Potrivit The Times, invazia rusă a fost inițiativa lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, și a lui Aleksander Bortnikov, directorul serviciilor de securitate (FSB). Cei doi oficiali l-ar fi convins pe președintele Putin să rezolve „problema ucraineană”.

Unele surse din interiorul guvernului rus susțin că Bortnikov și Patrușev au luat decizia finală privind atacarea Ucrainei la sfârșitul verii lui 2021. La acea vreme, liderii ruși nu aveau un plan clar de acțiune, dar au reușit să-l convingă pe Vladimir Putin de oportunitatea agresiunii.

Bortnikov și Patrușev au vrut să pedepsească „obrăznicia” occidentală

Graba securității ruse s-ar explica prin „lipsa de timp” din cauza vârstei șefului de la Kremlin, care a împlinit 70 de ani în octombrie. Nikolai Patrușev și Aleksander Bortnikov erau de părere că nu va exista un moment mai bun pentru a rezolva „obrăznicia vestică”, așa că au început să-i încurajeze pe Putin și Șoigu (n.r. – ministrul rus al Apărării) să intre în război împotriva Ucrainei. Acesta din urmă s-a îndoit de idee, dar, în cele din urmă, a devenit un „executor tăcut al ordinelor”, notează aceeași sursă citată.

Serghei Lavrov nu a știut de plan până în ultimul moment

The Times mai subliniază că majoritatea oficialilor și oligarhilor din anturajul lui Vladimir Putin nu au fost conștienți de intenția unei invazii majore până în ultimul moment. Un „prieten de familie” nenumit al președintelui rus, cu care au vorbit jurnaliștii, a dezvăluit că majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei au aflat despre plan în timpul unei întâlniri din 21 februarie, cu trei zile înainte de atac. Surprinzător, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost unul dintre oficialii care nu au știut nimic până în ultimul moment.

De-a lungul celor două decenii de guvernare „putinistă”, titlul de „cardinal gri” (un puternic factor de decizie sau consilier care operează în culise) al Kremlinului a fost atașat mai multor figuri proeminente, dar titlul i-a aparținut lui Nikolai Patrușev, cea mai importantă persoană din cercul interior al lui Putin (de la sfârșitul anilor ’90 încoace).