Cerealele au luat-o pe urma facturilor: prețuri fără precedent. Peste noapte, piețele de mărfuri au sărit în aer

de: Mădălina Bahrim
17 05. 2022

Dacă în ultimele luni ne-am obișnuit să vorbim numai despre exploziile de preț la facturi, iată că războiul din Ucraina aduce scumpiri și asupra altor zone, cum ar fi piața internațională a cerealelor.

De când rușii au invadat țara vecină, exporturile de cereale de la Marea Neagră au fost grav perturbate, iar situația la nivel internațional este atât de gravă, încât există riscul uriaș al declanșării unei crize alimentare mondiale. Totul se întâmplă deoarece atât Rusia cât și Ucraina erau doi jucători strategici pe piața cerealelor la nivel global, iar acum multe state complet dependente de marfa lor efectiv vor rămâne fără proviziții. Situația cea mai delicată ar fi în unele regiuni africane, după cum raportează organizațiile internaționale.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură estimează că 25 de milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în Ucraina, în timp ce porturile sale la Marea Neagră sunt închise. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de porumb și grâu din lume, iar din luna februarie, în contextul războiului, s-a limitat la exportul de cereale cu trenul.

Din păcate, de la o zi la alta situația pare să se agraveze. Așa se face că, săptămâna aceasta a început cum nu se poate mai rău pe piețele internaționale de cereale.

Recorduri de preț care pot arunca milioane de oameni la limita sărăciei

Cotaţia la grâu a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă. În aceeași ordine de idei, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

„Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India”, a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

Deși cotațiile la grâu se află pe un trend pozitiv al prețurilor de când a izbucnit războiul din Ucraina, un impuls semnificativ a fost primit sâmbătă, după ce India, care este al doilea cel mai mare exportator de grâu din întreaga lume, a interzis exporturile. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că, acum, riscurile pentru securitatea alimentară sunt mult mai mari la nivel mondial.

India era vazuta ca principal exportator care să substituie blocajele apărute în porturile de la Marea Neagră, in contextul razboiului. Consumatorii săraci din Asia și Africa ar urma să aibă cel mai mult de suferit după recenta decizie a Indiei, ei fiind, de fapt, vizați de o criză alimentară gravă încă de când Rusia a invadat Ucraina și a îngreunat exporturile pe care țara vecină le făcea în respectivele zone.