Cercul vicios al scumpirilor, pe care nimeni nu ți l-a mai explicat până acum

de: Mădălina Bahrim
22 02. 2022

Cu toții am ajuns să ne familiarizăm, în ultima perioadă, cu termeni precum „inflație”, „piețe financiare” sau „lanțuri de aprovizionare”, însă foarte puțini dintre noi cunoaștem adevăratul cerc vicios al scumpirilor și cum se ajunge, de fapt, să ne confruntăm cu prețuri din ce în ce mai mari.

Mulți oameni consideră că prețurile sunt „dictate” de undeva, pur și simplu și că nu se dorește efectiv micșorarea acestora. În fapt, însă, simplele majorări de preț pe care le vedem afișate pe rafturile magazinelor sau la pompă, când alimentăm mașina cu benzină sau motorină, au explicații mult mai profunde și care pot fi comparate cu un mare lanț al slăbiciunilor.

Scumpirile, explicate pe înțelesul tuturor

Să luăm exemplul combustibilului, pentru că este cel mai popular și la îndemână subiect. Se pare că, mai nou, majorarea prețurilor la combustibil pune mari probleme industriei de shipping. Această informație poate părea neinteresantă pentru mulți dintre noi, însă ea se reflectă direct asupra lanțurilor globale de aprovizionare și, astfel, asistăm la noi scumpiri, fără să ne dăm seama care e cauza lor reală și directă.

În acest moment, ne avertizează analiștii, în cele mai recente rapoarte, se pare că prețul combustibilului pentru nave în portul Rotterdam a ajuns zilele trecute la cel mai ridicat nivel de după 2019, după o creștere de 23% comparativ cu situația de la începutul anului.

„Este un motiv în plus pentru care prețurile mondiale la materii prime și inflația sunt atât de ridicate”, spune Mark Williams, analist specializat pe produse petroliere și rafinate la firma de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

O mare parte din creșterea prețului combustibilului pentru nave este cauzată de scumpirea petrolului, care este materia primă din care sunt produși majoritatea combustibililor pentru nave. Din păcate, s-ar putea să asistăm la o înrăutățire a situației în privința prețurilor la țiței. De vină pentru viitoarea evoluție negativă ar fi tensiunile geopolitice care ar putea degenera la granița Ucrainei cu Rusia.

„Cred că dacă izbucnește un război între Rusia și Ucraina, [prețul de] 100 dolari pe baril va fi aproape asigurat.

Mai mult ca sigur vom avea un vârf puternic și apoi vom scădea. Zona de 100 de dolari pe baril este mai probabilă pentru că stocurile sunt cele mai reduse din ultimii ani”, a declarat Phil Flynn, analist de piață la Price Futures Group.