22 feb. 2022 | 08:48

Se întâmplă la pompă, iar benzina ar putea scădea sub 6 lei: care este soluția salvatoare pentru șoferi

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă, iar benzina ar putea scădea sub 6 lei: care este soluția salvatoare pentru șoferi

În contextul scumpirilor necontrolate la carburant, autoritățile au în vedere mai multe proiecte pentru a micșora prețul la pompă pentru benzină și motorină. Nu de alta, dar creșterile din ultimele luni au început deja să aibă repercusiuni într-o varietate semnificativă de domenii.

Pentru prima oară în cele câteva luni de când prețul combustibilului a început să crească în mod constant la pompă, nu au existat planuri foarte clare din partea autorităților pentru a dobândi explozia. De această dată, oficialii USR au depus în Parlament un proiect de lege pentru scăderea cotei de TVA aplicabilă carburanților. Dacă va deveni lege, iar TVA-ul pentru benzină și motorină va scădea de la 19% la 5%, sunt șanse mari ca prețurile la pompă de scadă la sub 6 lei de la peste 7 lei în prezent.

Cum poate scădea prețul la benzină

“Am depus împreună cu colegii mei Claudiu Nasui și Denisa Neagu un proiect de lege pentru scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru benzină, motorină și GPL. Dacă actuala majoritate ar adopta acest proiect de lege, atunci prețurile carburanților ar scădea la nivelul celor de anul trecut”, a scris deputatul USR Cristina Prună pe Facebook.

Prețul la carburanți are repercusiuni în foarte multe domenii, iar valoarea multor alimente a fost deja afectată pe rafturile din supermarket de situația de la pompă. În acest context, inițiativa este una lăudabilă și are șanse mari de materializare.

“Explozia prețului carburanților afectează întreaga economie și puterea de cumpărare a tuturor românilor. Prețul carburanților se reflectă în prețul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu țin pasul cu aceste creșteri.

Prețul carburanților a explodat începând cu luna ianuarie 2022 și am ajuns să plătim chiar și peste 7 lei/litru la pompă. Această creștere se vede în prețul produselor din supermarket. Din prețul carburantului, statul ia jumătate prin accize și TVA. Principalul beneficiar al acestor creșteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflație. Facturile au crescut, iar inflația le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulți bani în buzunarele oamenilor.

USR solicită actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR să adopte cât mai repede proiectul de lege pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanț ale creșterii prețurilor la carburanți”, a concluzionat deputatul USR.

În practică, dacă TVA-ul pentru carburant va scădea de la 19 la 5% ar trebui să vedem o ieftinire de aproximativ 80 de bani pe litru, până la o medie națională de 5,94 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele