Cercetătorii „citesc” în lacrimi: cum își pot da seama ce boli ai, prin iTEARS

de: Iulia Kelt
21 07. 2022

Medicii ar putea avea, în curând, puterea de a diagnostica boli doar studiind lacrimi. Într-un nou studiu, oamenii de știință au arătat că este posibil să se identifice biomarkeri pentru boli în lacrimile umane, oferind o modalitate nouă și neinvazivă de a le indentifica.

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Wenzhou din China au dezvoltat un sistem care recoltează și purifică din lacrimi bulburi minuscule numite exozomi, pe care ei le numesc Analiza Exosomilor lacrimali încorporați prin sistemul de izolare rapidă – sau iTEARS, pe scurt.

Exozomii sunt vezicule extracelulare eliberate de celule, de obicei cu un diametru de 30 până la 150 de nanometri, mult mai mici decât majoritatea bacteriilor.

Oamenii de știință au găsit anterior o modalitate de a izola și analiza exozomii din pipi și plasma sanguină, dar acest ultim studiu se axează pe lacrimi.

iTears, metoda prin care oamenii de știință pot revoluționa domeniul medical, prin studierea de lacrimi umane

Folosind sistemul iTEARS, echipa a reușit să facă distincția între oamenii sănătoși și pacienții cu diferite tipuri de boli, pe baza a peste 400 de tipuri diferite de proteine ​​găsite în exozomii lacrimilor. În mod uimitor, a reușit să facă acest lucru în doar 5 minute.

Ei au putut să facă același lucru și cu persoanele cu retinopatie diabetică, o complicație a diabetului zaharat care implică afectarea posterioară a ochiului, căutând prezența anumitor fragmente de material genetic (MicroARN) în exozom.

Cercetătorii sunt optimişti că acesta este doar începutul iTEARS. Ei sunt încrezători că sistemul are potențialul de a folosi lacrimile pentru a diagnostica afecțiuni care nici măcar nu afectează în mod direct ochiul, inclusiv bolile neurodegenerative și cancerul.

După cum au arătat studiile anterioare, se știe deja că anumiți biomarkeri din lacrimi sunt un indiciu solid că o pacientă ar putea suferi de cancer de sân. Privind conținutul exozomilor mici, este posibil să se obțină o idee și mai clară asupra acestor tipuri de biomarkeri care indică boala.