Cel mai mare arbore genealogic creat vreodată dezvăluie originile întregii umanități: de unde provin oamenii, de fapt

de: Ozana Mazilu
27 12. 2022

Aproape toți, dacă ne întoarcem suficient de departe în arborii noștri genealogici, venim din altă parte. Poate că a fost mama sau tatăl tău, poate că a fost un strămoș îndepărtat care a trăit cu peste douăsprezece mii de ani în urmă, dar, în cele din urmă, vei găsi pe cineva, la un moment dat, care și-a părăsit patria în căutarea unei vieți mai bune. Iată ce arată cel mai mare arbore genealogic creat vreodată.

Doar dacă se întâmplă să locuiești aici: un loc de deșert în nord-estul Sudanului, nu departe de râul Nil și, potrivit unei noi analize a cercetătorilor de la Institutul Big Data al Universității din Oxford, ar putea fi casa ancestrală a tuturor celor care trăiesc astăzi.

19.4N, 33.7E – originile tuturor celor care trăiesc astăzi. Imagine: Google Maps/IFLS

„În esență, reconstruim genomurile strămoșilor noștri și le folosim pentru a forma o vastă rețea de relații”, a explicat Dr. Anthony Wilder Wohns, autorul principal al studiului publicat în revista Science.

„Apoi putem estima când și unde au trăit acești strămoși”, a spus Wohns.

Probabil că suntem cu toții familiarizați cu ideea de a urmări arborii genealogici folosind analize ADN și genomică în aceste zile – nu numai că e o relație disponibilă comercial, dar au fost și folosite pentru a rezolva destul de multe crime în ultimii ani.

Dar pentru unii cercetători, visul a fost întotdeauna să descopere originile oamenilor la nivel global.

„Practic, am construit un arbore genealogic uriaș, o genealogie pentru întreaga umanitate”, a spus geneticianul evoluționist și autorul principal Dr Yan Wong.

„Această genealogie ne permite să vedem modul în care secvența genetică a fiecărei persoane se raportează la fiecare, de-a lungul tuturor punctelor genomului”.

„Uriaș” este corect: folosind date din opt baze de date diferite ale genomului uman, cercetătorii au reușit să creeze o rețea de aproape 27 de milioane de strămoși. Mostrele au venit nu doar de la oameni moderni, ci și de la oameni străvechi care au trăit în întreaga lume, între sute și mii de ani în urmă.

Cel mai mare arbore genealogic

Algoritmi de ultimă oră au fost folosiți pentru a scana datele pentru modele de variație genetică și pentru a prezice unde ar apărea strămoșii comuni în „arborele genealogic”.

„Studiul modelează cât se poate de exact istoria care a generat toate variațiile genetice pe care le găsim astăzi la oameni”, a explicat Wong.

Rezultă o reprezentare vizuală fascinantă a mișcării și migrației umanității de-a lungul istoriei. Dar cercetătorii nu au terminat încă: pe măsură ce devin disponibile mai multe date, intenționează să continue să adauge și să îmbunătățească harta genealogică – și, datorită eficienței metodelor lor, au încă spațiu pentru milioane de mostre suplimentare de genom.

„Acest studiu pune bazele următoarei generații de secvențiere ADN”, a spus Wong.

„Pe măsură ce calitatea secvențelor genomului din probele de ADN moderne și antice se îmbunătățește, arborii genealogici vor deveni și mai precisi și vom putea genera o singură hartă unificată care explică toate variațiile genetice umane pe care le vedem astăzi”.

Și dacă asta nu este suficient de ambițios pentru tine, Wohns crede că echipa poate merge și mai departe: „În timp ce oamenii sunt în centrul acestui studiu, metoda este valabilă pentru majoritatea viețuitoarelor, de la urangutani la bacterii”, a spus el.