27 aug. 2021 | 13:35

Descoperire istorică: s-a găsit o ramură nouă a arborelui genealogic de Homo Sapiens

ACTUALITATE
Descoperire istorică: s-a găsit o ramură nouă a arborelui genealogic de Homo Sapiens

Ceea ce știam până acum, din punct de vedere istoric, despre Homo Sapiens s-ar putea să se fi schimbat definitiv. Iată ce descoperire istorică a fost făcută pe o insulă.

Oasele unei adolescente care a murit cu peste șapte mii de ani în urmă pe insula indoneziană Sulawesi spun povestea unui grup de Homo Sapiens necunoscut până acum. Această ramură distinctă a arborelui genealogic uman nu a fost descoperită nicăieri altundeva în lume, până acum, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature.

Homo Sapiens – nouă descoperire extrem de importantă

„Am descoperit prima mostră de ADN uman preistoric în regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscută drept “Wallacea”, aceasta oferind o nouă perspectivă cu privire la diversitatea genetică și istoria oamenilor preistorici din această zonă puțin înțeleasă a lumii”, afirmă Adam Brumm, profesor de arheologie la Universitatea Griffith din Australia și coautor al studiului, citat de Hotnews.

Wallacea este formată din insulele arhipelagului indonezian (Sulawesi, Lombok și Flores), iar oamenii de știință cred că primii oameni moderni se aflau în acea regiune, în urmă cu peste 50.000 de ani.

„Trebuie să fi traversat oceanul dinspre Eurasia folosind ambarcațiuni relativ sofisticate, întrucât nu exista niciun pod terestru între insule, nici măcar în timpul vârfurilor de glaciațiune din timpul ultimei ere glaciare, când nivelul global al oceanelor era cu până la 140 de metri mai scăzut decât în prezent”, adaugă Brumm.

ADN-ul adolescentei menționate anterior a dezvăluit că aceasta era descendenta primului val de oameni moderni care au ajuns în Wallacea în urmă cu 50.000 de ani, ca parte a colonizării inițiale a Australiei și Noii Zeelande. Acești oameni preistorici sunt strămoșii indigenilor australiani din prezent și ai papuașilor.

Cercetătorii încă nu știu exact ce s-a întâmplat cu cultura toaleană. Această descoperire este doar o piesă din puzzle-ul istoriei Homo Sapiens din sud-estul Asiei pe care oamenii de știință încearcă să îl rezolve.