Cea mai vulnerabilă vârstă a copiilor pentru a utiliza rețelele sociale. Cât de expus este copilul tău?

de: Cojocaru Cristian
31 03. 2022

Impactul negativ al rețelelor sociale asupra sănătății mintale a tinerilor este cunoscută, dar un nou studiu sugerează care este cea mai vulnerabilă vârstă a copiilor pentru a utiliza rețelele sociale.

Cercetătorii au întrebat adolescenții despre utilizarea site-urilor de socializare, cum ar fi Instagram și Twitter și despre nivelul lor de „satisfacție a vieții”, apoi au căutat o legătură între cei doi factori. Ei au descoperit că fetele experimentează o legătură negativă între utilizarea rețelelor sociale atunci când au 11-13 ani și băieții când au 14-15 ani.

Sensibilitatea la utilizarea rețelelor sociale ar putea fi legată de diferențele de dezvoltare, cum ar fi schimbările în structura creierului sau pubertatea, care apare mai târziu la băieți decât la fete, deși mecanismele exacte necesită cercetări suplimentare.

Din păcate, echipa a constatat, de asemenea, că o satisfacție mai scăzută a vieții poate conduce la o utilizare sporită a rețelelor sociale, contribuind la un cerc vicios. Cu toate acestea, în afara diferențelor bazate pe sex, echipa nu a putut prezice care persoane sunt cele mai expuse riscului.

Studiul a fost condus de dr. Amy Orben, lider de grup la Unitatea MRC de Cogniție și Științe ale Creierului, Universitatea din Cambridge, care a numit legătura dintre utilizarea rețelelor sociale și bunăstarea mentală „în mod clar foarte complexă”.

Echipa nu poate dovedi „cauzalitatea”, ceea ce înseamnă că nu poate concluziona în mod specific că o creștere a utilizării rețelelor sociale cauzează scăderi ale satisfacției vieții, deși pare probabil. Potrivit echipei, există încă „incertitudine considerabilă” cu privire la modul în care utilizarea rețelelor sociale se leagă de bunăstare, chiar și după ani de cercetare.

Pentru a stabili mai bine ce persoane ar putea fi influențate de social media, cercetătorii fac acum apel la companiile de social media precum Meta, să-și partajeze datele cu oamenii de știință. Echipa de cercetare – care a inclus psihologi, neurologi și modelatori – a analizat două seturi de date din Regatul Unit, cuprinzând aproximativ 84.000 de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani.

Pentru a măsura utilizarea rețelelor sociale, adolescenții au fost întrebați: „Într-o zi obișnuită a săptămânii, în timpul perioadei de curs, câte ore petreci pe rețelele sociale, pe site-uri de mesagerie sau pe aplicații de pe internet, cum ar fi Facebook, Twitter și WhatsApp?”.

Vărsta copiilor la care pot utiliza rețelele sociale

Echipa a căutat o legătură între utilizarea estimată a rețelelor sociale și satisfacția raportată de viață, cu convingerea că o creștere a primei ar putea provoca o scădere a celei de-a doua. Cercetătorii au descoperit perioade cheie ale adolescenței în care utilizarea rețelelor sociale a fost asociată cu o scădere a satisfacției de viață 12 luni mai târziu.

În direcția opusă, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că adolescenții care au o satisfacție de viață mai mică decât media folosesc mai multe rețele sociale 12 luni mai târziu. Echipa recunoaște că intervalele de timp pentru colectarea datelor au fost la un an, așa că acestea sunt singurele informații pe care le aveau.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că utilizarea crescută a rețelelor sociale a fost din nou legată de o satisfacție mai scăzută cu viața la vârsta de 19 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. La această vârstă, este posibil ca schimbările sociale, cum ar fi plecarea de acasă sau începerea muncii, să ne facă deosebit de vulnerabili.

În alte momente ale vieții adolescenților, legătura dintre utilizarea rețelelor sociale și satisfacția de viață nu a fost semnificativă statistic. De asemenea, studiul a analizat medii, ceea ce înseamnă că utilizarea rețelelor sociale va avea un impact pozitiv asupra unor adolescenți, dar nu și asupra altora.