O publicație independentă din Rusia își suspendă apariția, până când războiul din Ucraina se încheie

O publicație independentă din Rusia își suspendă apariția, până când războiul din Ucraina se încheie

O publicație independentă din Rusia a decis să-și suspende activitatea până la încheierea operațiunii militare din Ucraina, într-un moment în care țara condusă de Vladimir Putin își intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa, relatează France Presse. Dmitri Muratov, redactorul-șef al ziarului, a explicat că a luat această măsură după ce a primit al doilea avertisment din partea Roskomnadzor. Mai multe detalii, în continuare.

O publicație independentă din Rusia anunță suspendarea apariţiei

Publicaţia independentă Novaia Gazeta a anunțat luni că își suspendă aparițiile, atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la încheierea războiului din Ucraina, într-un moment în care puterea rusă îşi intensifică presiunea împotriva celor care au cuvinte critice la adresa țării.

Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a explicat, într-un comunicat, că a decis necesitatea acestei măsuri după ce a primit un al doilea avertisment din partea Roskomnadzor (Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) în mai puțin de șapte zile, pentru încălcarea unei controversate legi privind „agenții străini“.

„Nu există altă soluţie. Pentru noi şi, ştiu, pentru voi, aceasta este o decizie teribilă şi dureroasă. Dar trebuie să ne protejăm unii pe alţii“, le-a transmis Muratov într-o scrisoare cititorilor.

Citește și: Zelenski a acordat un interviu presei ruse. Cenzura lui Putin împiedică difuzarea discuției cu jurnaliștii

Ce acuzații a primit Novaia Gazeta

Mai exact, Novaia Gazeta a fost acuzată că nu a menționat că o organizaţie neguvernamentală al cărei nume apare într-unul din articolele sale este calificată drept „agent străin“ de către Rusia, așa cum impune legea. Ziarul a primit primul avertisment pe data de 22 martie, urmat de un al doilea luni.

De la declanșarea „ofensivei militare speciale“ în Ucraina, la 24 februarie, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate.

Novaia Gazeta, care a anunțat astăzi suspendarea activității, era ultimul bastion al presei libere rămase active în țara condusă de Putin.

În ultima vreme, autoritățile au votat mai multe legi care pedepsesc cu închisoarea ceea ce ele cataloghează a fi „informații false“ referitoare la conflictul sângeros din Ucraina.

Autoritățile ruse utilizează legea cu privire la „agenții străini“ împotriva organizaţiilor sau persoanelor care critică Kremlinul. De asemenea, cei considerați „agenți străini“ sunt obligaţi să se prezinte ca atare în fiecare dintre publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele sociale.

Citește și: