Cea mai dificilă iarnă ”din ultimele generații”: dezastrul financiar care ne așteaptă
Dacă ignori explozia iminentă a facturilor la energie pentru următoarea perioadă, ești inconștient. Tot mai mulți experți, atât din România, cât și de la Bruxelles, vin cu avertismente foarte serioase când vine vorba iarna viitoare.
Paolo Gentiloni este comisarul european pentru Economie, iar din această poziție, înțelege foarte bine situația financiară și pronosticurile referitoare la ce urmează să se întâmple la nivel european. Din păcate, oficialul este departe de a fi optimist când vine vorba de iarna viitoare din perspectivă economică.
De ce vom avea probleme cu banii la iarnă, cu căldura
”Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă”, a spus Paolo Gentiloni la o conferinţă organizată de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles.
Dincolo de opinia sa pe subiect, este important de reținut că prețul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare comparativ cu perioada pre-pandemie. În plus, s-a dublat comparativ cu iulie, de la o lună la alta, momentul în care Comisia Europeană a dat publicității cele mai recente previziuni economice. Acestea au fost doar câteva dintre argumentele date de Gentiloni vizavi de ce urmează să se întâmple în Europa.
”Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a avertizat comisarul pentru Economie.
Ca referință, comisarul face referire la faptul că, pe 14 iulie, executivul european a estimat o creștere a produsului intern brut la nivel UE de 2,6% pentru anul în curs și 1,4% pentru 2023. Acestea cifre au fost revizuite în jos comparativ cu prognozele anterioare ale aceleiași instituții, 2,7% pe 2022 și 2,3% pe 2023. La aceste probleme au contribuit și devalorizarea euro și înăsprirea condițiilor de finanțare.
În cazul în care ești în căutarea jumătății pline a paharului, Gentiloni a atras atenția și asupra câtorva aspecte pozitive. ”Piaţa muncii este una performantă. Gradul de ocupare în UE a continuat să crească în al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata şomajului a continuat să scadă şi în luna iulie a atins un minim istoric de 6%”, a menţionat Paolo Gentiloni. ”Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare se atenuează, gradul de congestionare a porturilor din SUA şi China s-a diminuat în mod considerabil. Aceste evoluţii vor contribui la reducerea presiunilor inflaţioniste, astfel încât este posibil ca inflaţia să fi atins deja vârful”, a adăugat oficialul european.