Urmează recesiune în UE? „Ne îndreptăm spre una dintre cele mai grele ierni din ultimele generații”

Urmează recesiune în UE? „Ne îndreptăm spre una dintre cele mai grele ierni din ultimele generații”

Amenințarea de recesiune crește în Europa, a avertizat miercuri un înalt oficial european, în condițiile în care creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, pedepsește economia și ne apropie din ce în ce mai mult de pericolul unei crize economice.

Avertismentul unui înalt oficial european privind criza economica

„Incertitudinea rămâne excepțional de ridicată, iar riscul unei recesiuni este în creștere”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, în cadrul unei conferințe la Bruegel, un think tank din Bruxelles.

„S-ar putea să ne îndreptăm spre una dintre cele mai dificile ierni din ultimele generații”, a adăugat el.

Gentiloni, fost prim-ministru italian, a declarat că „o serie de semnale de alarmă clipesc în roșu”, totul în timp ce „războiul rusesc continuă”.

„Prețurile energiei au doborât noi recorduri, inflația a continuat să urce, iar sentimentul economic se deteriorează”, a spus el.

Cu toate acestea, tabloul economic nu este numai „sumbru”, a spus Gentolini, deoarece ocuparea forței de muncă în Europa este încă puternică, iar problemele lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia de coronavirus încep să se rezolve.

Economia UE, pe drumul cel bun

În mod crucial, Gentiloni a spus că economia europeană a depășit așteptările în al doilea trimestru din 2022.

Potrivit celor mai recente date ale agenției europene Eurostat, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,7% în primul trimestru și cu 0,8% în al doilea trimestru.

UE în ansamblul său a crescut cu 0,8% în primul trimestru și a încetinit doar ușor la 0,7% în perioada aprilie-iunie următoare.

Confruntat cu astfel de provocări, Gentiloni a îndemnat țările UE să „intervină în funcție de necesități într-un spirit de solidaritate” – o referire voalată la vechile bătălii care au opus națiunile mai bogate celor mai sărace și mai vulnerabile.

„Dacă rămânem uniți… ne putem asigura că lunile următoare nu vor fi amintite ca fiind iarna nemulțumirilor noastre – ci ca vestitorul unei noi primăveri europene”, a adăugat el.