Cea mai detaliată analiză de până acum a atmosferei unei exoplanete: ce a descoperit telescopul James Webb

de: Ozana Mazilu
26 11. 2022

Noile observații dezvăluie nori, compoziția chimică și chiar formarea unei planete îndepărtate. Iată ce a descoperit telescopul James Webb.

JWST și-a arătat potențialul de a studia în totalitate atmosferele exoplanetelor. În luna august, astronomii au anunțat prima detectare fără echivoc a dioxidului de carbon în atmosfera planetei WASP-39b. Mai multe observații au dezvăluit, de asemenea, dioxidul de sulf – prima dată când a fost văzut pe o exoplanetă, și dovezi ale modului în care acea substanță chimică este creată prin lumina stelelor, care este, de asemenea, o premieră. Ei au dobândit, de asemenea, o înțelegere a norilor de pe exoplanetă și indicii despre modul în care s-au format.

Ce a descoperit telescopul James Webb

Dacă crezi că este mult atunci când vine vorba de o exoplanetă situată la 700 de ani lumină distanță, ai avea dreptate. Aceasta este cea mai bună înțelegere a unei atmosfere pentru o lume dincolo de Sistemul Solar pe care au realizat-o oamenii de știință. Observațiile au făcut parte din „Transiting Exoplanet Community Early Release Science Program” și au oferit ceva cu adevărat incredibil.

WSP-39b este o versiune “umflată” a lui Saturn, având aproximativ aceeași masă, dar orbitând mult mai aproape de steaua sa, care, la rândul ei, este puțin mai mică decât Soarele. Orbitează în doar patru zile, fiind la aproximativ o optime din distanța dintre Mercur și Soare, distanță de steaua sa.

Fiind atât de aproape, astronomii îi pot studia atmosfera atunci când planeta tranzitează în fața stelei. O parte din lumina stelelor este filtrată prin atmosferă, iar JWST poate folosi această lumină filtrată pentru a determina compoziția chimică a aerului în această lume îndepărtată.

„Aceste observații timpurii sunt un prevestitor al unei științe mai uimitoare care va veni cu JWST. Am pus telescopul la încercare pentru a testa performanța și a fost aproape impecabil – chiar mai bine decât am sperat”, a spus directorul Institutului Max Planck pentru Astronomie, Laura Kreidberg, membru al programului științific.

„Datele ca acestea schimbă jocul”, spune Natalia Batalha, de la Universitatea California din Santa Cruz, care a coordonat programul.