FOTO Când credeai că nu se poate mai bine, JWST primește ajutor de la Chandra: noi fotografii uimitoare din spațiu

FOTO Când credeai că nu se poate mai bine, JWST primește ajutor de la Chandra: noi fotografii uimitoare din spațiu

Unele dintre primele imagini capturate de JWST au fost îmbunătățite cu ajutorul datelor obținute de la Observatorul de raze X, Chandra, al NASA, iar rezultatul este unul fantastic.

Imaginile psihedelice, recent lansate, sunt produsul combinării tehnicii de lumină infraroșie de la JWST cu viziunea cu raze X de la Chandra. Această colaborare a scos în evidență și câteva caracteristici științifice noi, în paralel.

Detaliile uimitoare din fotografii ar putea da o mână de ajutor oamenilor de știință, în studiile lor

Una dintre imagini prezintă galaxia Cartwheel, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină distanță de noi, care și-a dobândit forma distinctivă în urma unei coliziuni cu o altă galaxie mai mică, în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.

cartwheel-jwst-raze-x
Galaxia Carwheel

Razele X de la Chandra pot fi văzute în albastru și violet, ilustrând gazul supraîncălzit, stelele cu neutroni și găurile negre ale galaxiei care trag material din stelele alăturate.

O altă fotografie arată Stephan’s Quintet, care pare să aibă o formă neobișnuită, dar și un grup compact de galaxii din cinci galaxii. Această imagine recentă dezvăluie detalii neștiute până acum.

Pentru a fotografia Stephan’s Quintet s-au folosit inclusiv date mai vechi obținute în infraroșu de la telescopul spațial Spitzer, al NASA.

În continuare, vedem clusterul de galaxii SMACS J0723 (imaginea de mai jos), ce se află la aproximativ 4,2 miliarde de ani lumină distanță. Grupurile de galaxii ca acesta conțin tone de gaz supraîncălzit.

SMACS-JWST
SMACS

Nu în ultimul rând, în imaginea din antetul acestul articol se pot vedea Stâncile Cosmice ale Nebuloasei Carina, un vast NOR de gaz și praf în care se nasc stelele. JWST a lansat o imagine color superbă a acestei nebuloase în iulie 2022, însă datele venite de la Chandra dezvăluie câteva surse noi de raze X (roz). Razele X ale stelelor tinere sunt mult mai strălucitoare decât cele ale stelelor mai vechi, astfel că astronomii au primit mai multe indicii folositoare în studiile lor.