Ce trebuie să știi dacă te mușcă o viperă: aceste sfaturi îți pot salva viața

de: Iulia Kelt
01 07. 2022

Dacă te-ai întâlnit cu o viperă și ai mai avut, pe deasupra, și ghinionul ca aceasta să te muște, trebuie neaparat să iei o serie de măsuri, întrucât mușcătura acestui șarpe este foarte periculoasă, chiar letală.

În primul rând, ai face bine să nu minimizezi o viperă, întrucât ea este considerată una dintre cele mai periculoase ființe de la noi din țarăcele mai periculoase ființe de la noi din țară.

A venit vara, suntem tentați să ne plimbăm mai mult pe munte. Dacă ești un împătimit al peisajelor pitorești, nu uita că și viperelor le place „să-și facă veacul” pe acolo, unele zone din munții României fiind cunoscute pentru că reprezintă „casa” acestui șarpe.

Nu subestima un pui de viperă

O viperă este veninoasă încă de la naștere, iar dacă se întâmplă să vezi una, fie ea și pui, ai face bine să o ocolești. De asemenea, această specie nu vede foarte bine, dar asta nu înseamnă că nu te poate ataca, întrucât se ghidează în funcție de vibrații, dar și cu ajutorul simțului olfactiv, extrem de dezvoltat.

Ai toate șansele să întâlnești o viperă între lunile mai și septembrie, în restul anului ele aflându-se în hibernare.

„Dacă eşti muşcat de viperă, trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin”, a declarat Sebastian Mezei, director executiv al DSP Hunedoara.

Viperă / Foto: România Sălbatică

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o viperă

În primul rând, nu încerca să tai de-a lungul urmelor de colţi şi nu suge sângele cu venin (chiar dacă ai văzut asta în filme), pentru că veninul se răspândeşte extrem de repede și nu vei avea timp să-l extragi în timp util.

De asemenea, o tăietură în piele nu creează nimic altceva decât o rană şi creşte riscul de infectare.

Ai face bine să nu folosești un ser antiviperin, întrucât nu poți ști ce reacții adverse poți avea de la acest medicament.

Mai mult, evită să consumi băuturi alcoolice, oricât de tentat ai fi să-ți „amorțești” simțurile, în aceste momente.

Nu în ultimul rând, fă tot posibilul să primești ajutor medical de specialitate, într-un timp cât mai scurt. În caz contrar, ai șanse reale să mori.

Cu toate astea, cel mai bun tratament este prevenția. Astfel că, în această perioadă, ai face bine să te informezi înainte să mergi pe munte, astfel încât să afli dacă zona pe care o vizezi este vizitată și de acești șerpi.