Când se ieftinește căldura și pentru cine. Ce spun experții

de: Mădălina Bahrim
15 01. 2022

În ultimele luni, facturile au început să fie cea mai mare bătaie de cap a românilor, care sunt tot mai împovărați din cauza creșterii costului traiului de zi cu zi. În acest context sensibil din punct de vedere economic, experții emit opinii cu privire la momentul în care vom asista și la ieftiniri.

Specialiștii EY România spun că Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 130, emisă la finele anului trecut, prevedea, alături de multe altele, și reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea energiei termice în sezonul rece, începând chiar cu 1 ianuarie 2022. Măsura era destinată protejării anumitor categorii de consumatori – populație, spitale publice și private, organizații non-guvernamentale, lăcașe de cult și furnizori de servicii sociale.

Dacă vestea a fost binevenită pentru consumatorii protejați, furnizorilor în schimb le-a generat o problemă serioasă, întrucât prevederea nu clarifică momentul sau chiar modul în care furnizorii pot aplica cota redusă, punând sub semnul întrebării implementarea măsurii de protecție.

Când vom vedea ieftinirile

Important de menționat este că actul normativ despre care vorbim face referire la perioada 1 noiembrie – 31 martie a anului următor. Prin urmare, în sezonul rece actual, 2021 – 2022, consumatorii nu vor putea beneficia decât parțial de reducerea TVA, întrucât cota de 5% este aplicabilă livrărilor de energie termică efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Analiștii observă că s-a urmărit aplicarea cotei reduse redusă de 5% TVA pentru energia termică consumată după data de 1 ianuarie 2022.

În schimb, conform regulilor ce guvernează TVA, nu ar trebui să ne uităm la data consumului efectiv, ci la data prevăzută în contract pentru plată sau data emiterii unei facturi. Cu alte cuvinte, conform regimului de aplicarea a TVA, factura primită în ianuarie 2022 va fi redusă, chiar dacă ea vizează un consum efectiv înregistrat în decembrie 2021.

Totuși, situația este complicată, chiar și în condițiile actualelor reglementări, iar experții au mai multe nelămuriri, din cauza neclarităților din legi. Ei mai spun, de exemplu, ca decalajul dintre consumul efectiv și plată/ facturare se va păstra și pentru sezoanele reci următoare