Ce se întâmplă dacă expiră cardul bancar: banii sunt confiscați sau este obligată banca să te anunțe din timp

de: Alexandru Puiu
22 02. 2022

Majoritatea românilor au un card de credit sau debit. Au existat planuri până și ca toți pensionarii să îmbrățișeze cardurile, dar s-a renunțat la respectiva inițativă din simplul motiv că vârstnici nu au cum să învețe toate particularitățile acestui mijloc de plată.

S-ar putea să ai un card de credit sau debit dintotdeauna. Ți-ai primit salariul pe unul, poate și pensia. Această practică este una comună pe meleaguri mioritice. Poate îți cunoști toate comisioanele practicate de bancă în tandem cu acest mijloc de plată, dar tot ți-a scăpat un aspect. Deși fiecare card vine cu un termen de valabilitate inscripționat pe partea din față, nu este exclus să nu ai nici cea mai vagă idee vizavi de ce se întâmplă cu el după ce expiră, ce se întâmplă cu banii din spatele lui.

Ce se întâmplă dacă îți expiră cardul, ce se întâmplă cu banii din cont?

Are banca vreo datorie față de tine de a te anunțat pe marginea subiectului? Există riscul ca acei bani să-ți fie confiscați în vreun scenariu absurd? Această întrebare i-a fost adresată în urmă cu ceva timp lui Octavian Costache, expert în carduri, iar răspunsul lui este unul cât se poate de clar.

”Cardul în sine este numai un instrument prin care deținătorul are acces la sumele aflate în contul curent deschis in banca. Faptul că utilizarea cardului nu mai este posibilă din cauza expirarii perioadei de valabilitate nu înseamnă că sumele aflate în cont sunt confiscate de instituția financiară. Ele vor ramane la dispoziția dumneavoastră și puteți da instrucțiuni băncii să vireze banii respectivi în alt cont sau puteți să ridicați suma de la ghișeu.

In general, însă, fiecare bancă emite automat carduri noi pentru înlocuirea celor a căror perioadă de valabilitate a expirat și are propria modalitate de distribuire a cardurilor reînnoite. În contractul de emitere al cardurilor există, de regulă, paragrafe cu instrucțiunile ce trebuie urmate în astfel de situații.  În aceste condiții, este recomandabil sa consultati contractul pentru mai multe amănunte sau să contactați banca pentru a vă informa asupra modalității de a intra în posesia cardului nou.”, a explicat Octavian Costache.