Ce salarii sunt în România în 2022, cât se câștigă în medie: care sunt cele mai bănoase domenii

de: Alexandru Puiu
13 09. 2022

În România, creșterile salariale sunt departe de a face față majorării inflației și scumpirilor la alimente. Acest lucru este imposibil, iar calitatea vieții are de suferit. Pentru a asocia însă niște cifre exacte acestor tendințe, INS a publicat un nou studiu pe subiect.

Salariul mediu în brut în România a fost, în luna iulie a acestui an, egal cu 6405 lei, o scădere de 0,1% față de luna anterioară sau 8 lei. Salariul mediu net a fost de 3975 de lei în aceeași lună, cu o scădere de 0,1%, conform aceleiași analize publicate de Institutul Național de Statistică.

În ce domenii se câștigă cel mai bine în România, unde trebuie să te angajezi

Nu mai puțin de 9549 de lei a fost salariul mediu net înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, respectiv servicii informatice. Practic, IT-ul a rămas în continuare în fruntea clasamentului din România, în timp ce în hoteluri și restaurante se câștigă cel mai puțin din țara noastră, o medie de 2273 de lei, conform Agerpres.

Dincolo de extreme, în iulie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut, chiar dacă nu ”în mod real”. De fapt, veniturile umflate au fost ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative majorări ale câştigului salarial mediu net, la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au înregistrat după cum urmează: în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi (+6,6%), în activităţi de servicii anexe extracţiei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, transporturi aeriene, alte activităţi extractive (între 4% şi 6%); în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii) – între 2% şi 4%.

La polul opus, conform sursei citate, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în activităţile de editare (-14,2%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din tutun (între 4% şi 7%) şi în extracţia minereurilor metalifere, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, colectarea şi epurarea apelor uzate (între 1,5% şi 4%).