Ce să nu faci, dacă te temi de ratele explozive la bancă: de ce nu e soluție să treci de la ROBOR la IRCC

de: Mădălina Bahrim
03 10. 2022

Milioane de români datori la bănci se află în acest moment într-o situație delicată din cauza dobânzilor în creștere.

Ultimele luni au adus scumpiri la rate pentru românii ale căror dobânzi se calculează în funcție de ROBOR.

În august, indicele sărise de 8%, dar după intervenția guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ROBOR s-a temperat și de atunci oscilează între valori cuprinse între 7 și 8% pe an.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a spus atunci guvernatorul BNR.

Peste 10.000 de români sătui de ratele tot mai mari au decis să treacă de la ROBOR la IRCC, dar decizia începe deja să-și arate toxicitatea. Chiar și Mugur Isărescu spunea în primăvara acestui an că IRCC ar putea deveni mai agresiv decât ROBOR, odată ce inflația va scădea.

„S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR. Bineînțeles că transmisia este în spate.

De regulă, directorul direcției de politică monetară îmi spune de fiecare dată: domnule, trebuie să ne uităm înainte. Îi dau dreptate, dar mai trebuie să ne uităm și în jur, să vedem ce mai fac ăia din stânga, din dreapta, ce se mai întâmplă. Nu trăim într-un turn de fildeș și trebuie să vedem realitatea”, a spus Isărescu în luna mai.

Ei bine, asta s-a și întâmplat. IRCC era la începutul anului 1,86%, iar acum este de peste 4%, iar asta nu e tot. Anul 2023 ar putea aduce o scumpire scăpată de sub control.

Din 2023, românii care au cerut schimbarea ROBOR cu IRCC vor regreta profund decizia

Prin urmare, schimbarea ROBOR cu IRCC s-ar putea dovedi a fi neinspirată. Ceea ce nu știu mulți români, de asemenea, este că această schimbare e ireversibilă!

„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună.

Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat.

Cine a suportat creșterea pe ROBOR o perioadă și nu a mai reușit să rămână acolo și a trecut pe IRCC a făcut o decizie și mai greșită. Pentru că, după ce că a luat lovitura de creștere a ratelor pe ROBOR precum dublă cocoașă la o cămilă, practic a suportat rate mai mari la ROBOR, după care a trecut pe IRCC, unde acum începe să suporte rate mai mari. Din rate mari o ține în rate mari”, a spus Iancu Guda – realizatorul emisiunii „Banii în Mișcare”-, la Digi24.