Ce s-a întâmplat cu prețul gazului și al petrolului în Europa, după ce Gazprom a anunțat că reduce livrările

de: Cătălina Burghelea
26 07. 2022

Gazprom din Rusia a creat panică în Europa după anunțul că reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând „reparații”, până la jumătate din fluxul actual, care oricum reprezintă 40% din capacitatea de transport a gazoductului. Deși Kremlinul a dat asigurări că Moscova „nu este interesată” să închidă robinetul, declarându-se un furnizor „responsabil”, iată că s-a răzgândit. Ce s-a întâmplat în UE cu gazul și petrolul, în urma deciziei rușilor.

Gazprom dă mai puține gaze naturale Europei. Decizia are un impact major asupra prețurilor

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut, marţi, 26 iulie, până aproape de recordul absolut atins în luna martie, după ce compania de stat Gazprom a hotărât o nouă reducere a livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1. Majorări au fost și în cazul petrolului.

În jurul orei 09:15 GMT, la Amsterdam (Olanda), unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile ajunseseră la 192 de euro pentru un Megawatt oră, revenind la nivelul la care erau în martie, după declanșarea războiului în Ucraina, şi antrenând cotaţiile la petrol.

Astfel, barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului, cu livrare în toamnă (septembrie), s-a apreciat cu 1,45%, până la 106,67 dolari. Iar barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aceeași perioadă, a crescut cu 1,73%, până la 98,37 dolari.

Rusia anunță noi lucrări de mentenanţă

Pe fondul necesităţii unor lucrări de mentenanţă la o altă turbină, începând de miercuri, 27 iulie, Gazprom scade livrările de gaze spre Europa (via gazoductul Nord Stream) la 33 de milioane de meri cubi pe zi, adică în jur de 20% din capacitatea conductei. Decizia vine într-un moment în care statele UE se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii.

„Stocurile europene sunt departe de nivelul cerut de 90% şi există din ce în ce mai multe îngrijorări că Rusia utilizează gazele naturale ca o armă pentru a obţine concesii din partea Occidentului”, a subliniat Tamas Varga, analist la PVM Energy. Este o „dovadă suplimentară că Europa trebuie să îşi reducă cât mai repede posibil dependenţa de Rusia”, a spus și ministrul ceh al Energiei.

Statele UE s-au înțeles în privința raționalizării consumului de gaze

Între timp, statele membre ale UE au aprobat planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale cu 15% între august și martie. Regulamentul întocmit la Bruxelles prevede și posibilitatea declanșării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării. În acest caz, reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.