Rusia a redus drastic furnizarea de gaze prin Nord Stream

Rusia a redus drastic furnizarea de gaze prin Nord Stream

Gazprom din Rusia reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând „reparații”, până la jumătate din fluxul actual, care oricum reprezintă 40% din capacitatea de transport a gazoductului. Anunțul a venit în ziua în care Kremlinul dădea asigurări că Moscova „nu este interesată” să oprească livrările de gaze către Europa, declarându-se un furnizor „responsabil”. După decizie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe Vladimir Putin că face un „joc duplicitar”.

Rusia reduce livrările de gaze prin Nord Stream 1

Update 27 iulie, ora 11.37. Compania rusă de stat Gazprom a redus, începând cu ora 09.00, furnizarea de gaze către Germania la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream, ceea ce înseamnă că volumul furnizat va fi de 33 milioane metri cubi.

Știrea inițială: Gigantul rus de stat Gazprom a luat decizia să reducă livrările zilnice prin conducta Nord Stream 1 pipeline la 33 de milioane de metri cubi, începând de miercuri, 27 iulie. Volumul înseamnă 20% din capacitatea de transport a gazoductului.

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Europei să riposteze împotriva „războiului gazului” al Rusiei prin întărirea sancțiunilor împotriva Moscovei.

„Am auzit noi amenințări cu gaz la adresa Europei”, a spus Zelenski în discursul său video. „Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl poartă împotriva unei Europe unite”, a continuat liderul de la Kiev.

Gazprom invocă reparații

Gazprom a citat „starea tehnică” a unei alte turbine de pe conductă, spunând că din 27 iulie își va opri funcționarea. Compania a reluat fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 săptămâna trecută, după o pauză de mentenanță de 10 zile, dar doar la 40% din capacitate. Potrivit Kremlinului, Federația Rusă a fost forțată să scadă volumul din cauza returnării întârziate a unei turbine trimise în Canada pentru întreținere.

Reacția dură a Germaniei

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a reiterat poziția Berlinului conform căreia reducerile nu sunt necesare pentru probleme tehnice. Agenția Federală de Rețea nu a găsit vreun „motiv tehnic” și monitorizează îndeaproape situația, a declarat purtătorul său de cuvânt.

„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia. Încalcă (n.r. – Rusia) contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a afirmat ministrul german Robert Habeck.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Moscova că folosește energia ca armă, avertizând că Europa trebuie să se pregătească pentru o eventuală întrerupere completă a fluxurilor de gaze rusești. Potrivit liderului de la Bruxelles, „este evident că Kremlinul nu este un partener de încredere pentru aprovizionarea cu energie a Europei”.