Ce s-a discutat la reuniunea NATO: Mandatul șefului Alianței, prelungit cu un an. Rusia primește noi sancțiuni

de: Emanuela Pana
24 03. 2022

NATO va acorda un sprijin mai mare Ucrainei pentru a face față forțelor ruse și va intensifica sacțiunile împotriva Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii extraordinare a Alianței, dedicată escaladării crizei din Ucraina. Ce alte decizii s-au luat la summitul care a avut loc joi la Bruxelles, afli în continuare.

NATO va acorda un sprijin mai mare Ucrainei

Liderii țărilor NATO, reuniți într-un summit extraordinar la Bruxelles, au decis joi acordarea unui sprijin mai mare Ucrainei, precum și înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, pentru a ajuta țara aflată în război deja de o lună de zile să reziste ofensivei ruse.

„NATO a căzut de acord că trebuie să acordăm sprijin mai mare Ucrainei, vom continuă cu sancțiuni fără precedent contra Rusiei și ne vom axa pe apărare.

Avem 4 grupuri de luptă în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, deci vom avea 8 în total, de la Marea Baltică la Marea Neagră“, a spus Stoltenberg la finalul reuniunii extraordonare a NATO și țărilor membre.

„Liderii NATO au decis resetarea poziției de apărare. Vom avea mai multe trupe și mai multe echipamente prepoziționate în est, pe teren. Pe mare, vom avea submarine și nave de luptă. În Europa sunt 100.000 de trupe care sprijină eforul NATO, iar aliații europeni ni se alătură.

Azi am decis să furnizăm Ucrainei susținere cibernetică și de alte tipuri, dar avem responsabilitatea că războiul nu se dezvoltă mai departe, pentru că ar avea consecințe majore“, a continuat secretarul general al NATO.

Citește și: Mesajul lui Zelenski pentru liderii NATO: „Să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele Alianței“

Alianța va intensifica pregătirile pentru amenințările chimice

Cei 30 de șefi ai statelor membre NATO au mai hotărât, printre altele, și intensificarea pregătirilor pentru eventualele amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare.

„Vom întări descurajarea pe termen lung și postura defensivă a NATO și vom dezvolta toata gama de forțe și echipamente pregătite de luptă. (…)

Vom intensifica pregătirile pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare. Vom lua decizii în acest sens la summitul de la Madrid“, potrivit declarației finale a summit-ului extraordinar al Alianței.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, prelungit cu un an

Liderii țărilor NATO au decis, de asemenea, joi, prelungirea mandatului de secretar general al lui Jens Stoltenberg cu un an, până la 30 septembrie 2023, din cauza războiului din Ucraina.

„Sunt onorat de această decizie a șefilor de stat și guvern din NATO de a prelungi mandatul meu de secretar general până la 30 septembrie 2023“, a notat șeful Alianței pe Twitter.