Mesajul lui Zelenski pentru liderii NATO: „Să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele Alianței“

Mesajul lui Zelenski pentru liderii NATO: „Să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele Alianței“

Armata ucraineană a demonstrat de ce este în stare și cât poate oferi securității în Europa, a declarat Volodimir Zelenski în fața liderilor de la summitul extraordinar al NATO. Președintele ucrainean a subliniat, totodată, rezistența de care a dat dovadă armata Ucrainei în această primă lună de război extrem de dificilă. Mai multe detalii, în continuare.

Volodimir Zelenski, mesaj către liderii NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat astăzi un mesaj, prin videocall, liderilor europeni reuniți la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, subliniind că armata ucraineană a demonstrat în această lună de război „de ce este în stare și cât de mult poate oferi securității în Europa, dar și în lume“.

„Niciodată, vă rog să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele NATO. Am demonstrat deja de ce suntem în stare și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume“, este mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a avut câteva cuvinte și despre rezistența armatei ucrainene, rezistență care a luat prin surprindere trupele ruse. Acesta a menționat că ucrainenii țin piept eroic de o lună de zile agresiunii ruse, care a schimbat întreaga arhitectură de securitate globală.

„NATO trebuie să înțeleagă că noi ne aflăm acum în zona gri, între Vest și Rusia. Dar suntem oameni deștepți și ne-am apărat timp de o lună de zile. O lună de rezistență eroică, de distrugere nepedepsită a unei țări pașnice și odată cu aceasta a întregii arhitecturi de securitate globală“, a afirmat Zelenski.

Citește și: Boris Johnson, ieșire nervoasă la summitul NATO: „Vladimir Putin a depășit linia roșie a barbarismului“

Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii

Volodimir Zelenski a cerut joi NATO să furnizeze ţării sale „un ajutor militar fără restricţii“, astfel încât Ucraina să poată face față invadatorilor ruși, pe care Kievul îi înfruntă pentru moment „în condiţii inegale“, relatează AFP.

„Pentru a ne salva oamenii şi oraşele, Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. La fel cum Rusia foloseşte, fără restricţii, întregul său arsenal împotriva noastră“, a spus  Zelenski într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram, în atenţia şefilor de stat şi de guvern din NATO, reuniţi în summitul de la Bruxelles.

Totodată, el a acuzat Rusia că foloseşte „bombe cu fosfor“ în interiorul Ucrainei, la patru săptămâni de la începutul invaziei ruse.

„În această dimineaţă (…), au fost folosite bombe ruseşti cu fosfor. Au fost ucişi din nou adulţi şi copii”, a adăugat președintele ucrainean.

Citește și: