Ce pregătește Consiliul UE: Croația va adera singură la Schengen. Cum rămâne cu România și Bulgaria
Preşedinţia cehă a Consiliului UE ar fi pregătit două proiecte de decizie privind acceptarea de noi state membre ale blocului comunitar în Schengen, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România, transmite agenția croată de presă HINA. Măsura deschide calea pentru Croaţia să intre singură în zona de circulație liberă.
Tensiuni tot mai mari în Europa din cauza Schengen
Deși ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat, luni, scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, omologul croat Davor Bozinovic a spus că Austria sprijină în continuare Croaţia pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, relatează presa locală.
„Situaţia la frontieră, care este insuportabilă pentru populaţia locală, arată că Schengenul în general nu funcţionează şi că extinderea acestui spaţiu este inutilă”, a declarat Karner în timpul unei vizite la frontiera dintre Austria şi Ungaria.
Ministrul austriac de Interne rămâne ferm în declarații
Potrivit oficialului de la Viena, doar în 2022, Burgenland (o regiune austriacă de la graniţa cu Ungaria) a înregistrat 74.291 de refugiaţi, care au venit dinspre ţări din Uniunea Europeană şi care nu au fost înregistraţi.
„Cetăţenii doresc în mod legitim ca returnările să se facă la frontieră. Dar, când (n.r. – refugiaţii) cer azil, aceste returnări sunt imposibile din punct de vedere legal”, a spus ministrul austriac de Interne.
Acesta susține că ar trebui să fie posibilă refuzarea la graniţă a intrării cetăţenilor care au puţine şanse să se califice pentru obţinerea azilului, menţionând cazurile migranţilor proveniţi din ţări precum India, Tunisia sau Maroc. „Numai anul acesta, 11.400 de tunisieni au cerut azil în Austria”, a punctat el.
Ce nemulțumiri are Gerhard Karner
Ediția de vineri a ziarului Kurier transmitea că Ministerul de Interne al Austriei și-a declarat opoziția faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE – România, Bulgaria şi Croaţia. Jurnaliștii croați au scris că au primit de la Viena o înștiințare potrivit căreia ministrul Karner nu a menţionat explicit Croaţia.
Totodată, adaugă agenţia HINA, prin declaraţia în care a obiectat faţă de extinderea spaţiului Schengen, ministrul austriac a dorit să avertizeze asupra situaţiei dificile cu care Austria s-a confruntat din cauza migraţiei ilegale. Gerhard Karner a relatat că peste 90.000 de migranţi au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, circa 75.000 nu fuseseră înregistraţi în vreo altă ţară UE.
Croația va adera la Schengen separat de România și Bulgaria
Votul asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen este programat să aibă loc joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Preşedinţia cehă a Consiliului UE are două proiecte de decizie, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Astfel, ar deschide calea pentru Croaţia să intre singură în Acord, având în vedere opoziția Olandei și Suediei față de țara noastră și vecinii bulgari.