Ce înseamnă plafonarea prețului la benzină și motorină, de fapt: avertismentul din Ungaria care vizează toți șoferii

de: Mădălina Bahrim
19 09. 2022

În contextul scumpirilor accelerate de pe piața de combustibil, nu puțini sunt șoferii români care solicită plafonarea prețurilor la pompă. Doar că o astfel de măsură pare să nu fie deloc o idee inspirată, dacă analizăm situația din Ungaria.

Piața de benzină și motorină din Ungaria se poate confrunta cu un deficit de aprovizionare, ca decizie a Guvernului maghiar de a prelungi schema de plafonare a prețurilor la pompă.

Compania Mol și-ar fi notificat deja benzinăriile partenere din țară cu privire la riscul de a livra numai un sfert din cantitățile contractate. Decizia vine ca urmare a efectelor măsurii de plafonare a prețurilor.

E prăpăd la pompă. Plafonarea prețurilor nu e soluție, așa cum visează șoferii români

Informația este dezvăluită de publicația Index. Se pare că jurnaliștii au obținut o scrisoare adresată de reprezentanții Mol benzinăriilor partenere. În cadrul documentului se precizează că „pentru a planifica comanda de combustibil și a asigura securitatea națională a aprovizionării”, poate furniza doar 25% din cantitățile de motorină și benzină pentru motoare specificate în avans în contracte.

Amintim că, pe 17 septembrie, oficialii maghiari au anunțat prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor, atât pentru benzină, cât și pentru motorină! Și guvernanții maghiari au vorbit despre posibilele probleme de pe lanțurile de aprovizionare ce ar putea apărea în urma deciziei, dar s-au arătat încrezători că efectele de ansamblu vor fi unele pozitive.

De exemplu, unul dintre miniștri a declarat, conform publicației citate, că pot exista dificultăți, dar că e încrezător că deciziile sunt bune.

Ceea ce se întâmplă în Ungaria poate fi abordat ca un semnal de alarmă pentru noi. De când prețurile la pompă s-au scumpit în România, numeroși șoferi români cer Guvernului de la București plafonarea prețului la benzină și motorină. Desigur, se referă la prețul de la finele anului 2021. Doar că o astfel de măsură, din câte vedem, poate pune mare presiune pe lanțul de aprovizionare.